magyar   italiano

Szegedi hírek

Egyetemi és doktori hírek Szegedről
 
1. Serata della letteratura e della musica italiana

2011. április 13-án 19 órai kezdettel a szegedi Olasz Kulturális Központ, az SZTE Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, valamint Szaniszló János zongoraművész szervezésében olasz irodalmi és zenés est helyszíne volt a szegedi Olasz Kulturális Központ, ahol zenei és szépirodalmi művek előadásával léptek fel többek között az SZTE Olasz és Magyar Tanszékének hallgatói.

Az est során a következő előadókat és előadásokat hallgathatta meg a közönség:

 

Sárközy Nikolett - Paolo Villani: Che strano - vers

Fabulya Andrea - Ady Endre: Nyárdélutáni hold Rómában – vers
Szokola Vince - Improvizáció – akusztikus gitár
Bibók Ágnes - Roberto Piumini: Michele – novella
Drubina Orsolya - Elio Vittorini: Név és könny – novella
Szaniszló János - Michele Zanarella: Primavera per noi – vers
Fabulya Andrea - Kosztolányi Dezső: Bologna – vers

Soós Enikő - Giacomo Carissimi: Kanzone – ének, zongorán kísér: Szaniszló János

Retkes Melinda - Paolo Carbonaio: La pioggia – vers
Drubina Orsolya - Tommaso Landolfi: Egy kosár csiga – novella

Baráth Gyöngyi - G. Briccialdi: Carnevale di Venezia – fuvola, zongorán kísér: Szaniszló János

Fabulya Andrea - Vas István: Fórum Románum. Ívek, oszlopok. – vers

Szaniszló János - Anna Lisa Mameli: Abbracciami – vers
 
2. Kooperatív technikák, beszédszándékok és nyelvtan az olaszórán

A Nemzeti Tankönyvkiadó és a SZTE BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéke 2011. március 14-én, csütörtökön 14 és 18 óra között Kooperatív technikák, beszédszándékok és nyelvtan az olaszórán címmel továbbképzést tartott az olasz szakos tanároknak az Olasz Kulturális Központban (6722 Szeged, Dugonics tér 2.).

A szakmai továbbképzésen a következő előadásokon vehettek részt a jelenlévő tanárok:

 

Beszédszándékok és nyelvtan az olaszórán - Előadó: Dr. Nyitrai Tamás tankönyvszerző, az ELTE BTK Olasz tanszék főiskolai docense

 

Kooperatív technikák az olaszórán - Előadó: Bernátné Vámosi Judit tankönyvszerző, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium vezető tanára

 

Az előadások mellett és közben alkalom nyílt megismerkedni a Giro d’italiano című új olasz nyelvkönyvsorozattal is.

A Nemzeti Tankönyvkiadó a továbbképzésen résztvevő kollégák számára kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosított olasz nyelvű kiadványaiból, valamint a továbbképzés beszámítható volt a 7 évenként kötelező továbbképzésbe, és 5 kreditpontot ért, így a részvételért az arra igényt tartó pedagógusok igazolást kaphattak.

 
3. Egyetemi magántanári kitüntető cím Dr. Bényiné Dr. Farkas Mária részére

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa 2011. április 18-án megtartott ülésén egyhangúlag támogatta egyetemi magántanári kitüntető cím adományozását az SZTE Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék egyetemi docense, Dr. Bényiné Dr. Farkas Mária részére. A kinevezéshez ezúton is gratulálunk!

 
4. A sport jegyében: tavaszköszöntő olaszos tanár-hallgató kispályás foci

2011. április 27-ére, a délutáni órákra a Szegedi Tudományegyetem Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéke tanár-hallgató kispályás focit szervezett, ahol a Tanszék oktatóinak 5+1 fős csapata mérkőzött meg a hallgatók ugyanilyen létszámú csapatával. A meccset a Tanszéken tanulók és dolgozók közönsége kísérte figyelemmel, melynek végén a két csapat játékosai – a végeredménytől függetlenül, a „fair play” és az egyenlőség jegyében – egy közös kupával gazdagodtak, hogy tárgyi emléke is maradjon a sportos eseménynek. Reméljük, a jövőben is lesz rá alkalmunk, hogy e Magyarországon és Olaszországban is nagy népszerűségnek örvendő sport területén összemérjük játéktudásunkat, ezáltal nem csupán szellemi, de fizikai fejlődésünket és kondíciónkat is karbantartva!

 


5. Olaszos szakest

2011. április 27-én fél nyolc órai kezdettel „La serata del Dipartimento d’Italianistica” címmel a szegedi Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék olaszos szakestet rendezett a Dugonics tér 2. szám alatt található szegedi Olasz Kulturális Központban. Az est során oktatók és különböző évfolyamokra járó hallgatók valamint olasz cserediákok közös csapatai mérhették össze tudásukat és kreativitásukat egy játékos, olaszos témákat felvonultató műveltségi vetélkedő keretében. A vidám hangulatban telt „szellemi tornát” követően énektudását is mindenki megmutathatta az olasz dalok széles skáláját felvonultató karaoke programnak köszönhetően. A hajnali órákig tartó éneklés és beszélgetés során kötetlen környezetben nyílt lehetőség arra, hogy a tanárok és a hallgatók a termeken kívül, akár eddig ismeretlen oldalukról is megismerhessék egymást, és hogy a hagyományos tanár-diák felálláson túl közvetlen, baráti kapcsolatok születhessenek, illetve azok tovább mélyülhessenek.

 


6. Prof. Giovanni Brancaccio előadása az SZTE Olasz Tanszékén

A Chieti-Pescarai G. D’Annunzio Egyetemről prof. Giovanni Brancaccio egyetemi tanár, a Dipartimento di Studi Filosofici, Storici e Sociali tanszékvezetője tartott az Erasmus program keretében előadásokat az SZTE Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékén 2011. május 2-án és május 4-én: „La questione nazionale nelle Lettere slave di Giuseppe Mazzini”, valamint „La fine del regno delle due Sicilie nelle Memorie di Giuseppe Garibaldi” címmel.

 7. Magnifica Toscana fotókiállítás

Az Olasz Kulturális Központ, Szőke János és Moldován Attila fotográfusok a szegedi Olasz Kulturális Központban „Magnifica Toscana”címmel fotókiállítást rendeztek, amely 2011. május 6-án nyílt meg. A kiállítást Pál József egyetemi tanár nyitotta meg, Bujdosó Géza gitárművész, valamint a Diamond Beauty divatstúdió közreműködésével. A kiállítás május 20-ig hétköznaponként 10-14 óra és 16.30-19.00 óra között, illetve bejelentkezés alapján (30-6194653) tekinthető merg. Bővebb információ: http://magnificatoscana.blogspot.com/.

 
8. Dr. Doró Gézáné intenzív nyelvórákat tart a perugiai Università per Stranieri-n

Az SZTE Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatója, Dr. Doró Gézáné 2011. május 9-től május 16-ig intenzív nyelvórákat tart a perugiai Università per Stranieri-n.

 
9. Epigrafi romane di Transilvania – Római-kori feliratok a 18. századi Erdélyben

A Szegedi Tudományegyetem rendezésében, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola és a Szegedi Akadémiai Bizottság együttműködésével 2011. május 11-12-én megtartandó egyetemtörténeti rendezvénysorozat keretében május 11-én 16 óra 30 perctől Gian Paolo Marchi, Szörényi László, Zombori István és Csorba László a Móra Ferenc Múzeum Dísztermében (Szeged, Roosevelt tér 1-3.) mutatják be a Szegedi Tudományegyetem és a Veronai Tudományegyetem közös kiadásában Olaszországban megjelent, „Római kori feliratok Erdélyben” (Epigrafi romane di Transilvania) című kétkötetes kiadványt. A kétnapos eseménysorozatra a Szegedi Tudományegyetem és elődei történetének két fontos évfordulója alkalmából kerül sor: 430 évvel ezelőtt, 1581. május 12-én Báthory István egyetemalapító levelet adott ki; 90 éve, 1921. október 9-én a Kolozsvárról Szegedre átkerült egyetemen megkezdődött az oktatás.

 Az Aranybulla (1999) és a Dante kódex (2006) után ez a mű a két intézmény együttműködésének harmadik eredménye. A régészeti felfedezéseket és a leletek Bécsbe szállítását irányító olasz szakember, Giuseppe Ariosti által megjelenített kövek és leírások alkotják az első, fakszimile részt, az azt kísérő, képekkel illusztrált tanulmánykötet szerzői a 18. század elejének erdélyi és szegedi kultúráját, régészetét, az itteni szellemi és földrajzi viszonyokat s azok mai hatását vizsgálják. A 17 szerző közül négy kolozsvári, négy szegedi (Balázs Mihály, Kiss Tímea, Sípos György, Pál József).

A reprezentatív kötetet Gian Paolo Marchi és Pál József szerkesztette.

 
10. A szegedi Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskola Művészeti Tagozatának 50 éves jubileumi kiállítása

A szegedi Olasz Kulturális Központban 2011. május 20-án nyílik meg a Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskola Művészeti Tagozatának 50 éves jubileumi kiállítása, ahol az iskolában ez alatt az idő alatt végzett művészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás június 3-ig tart.

 
11. A szerda este a középiskolásoké

A Szegedi Tudományegyetem Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéke szerda esténként 18 órai kezdettel az olaszt tanuló középiskolások számára immáron több mint másfél éve tart heti rendszerességgel játékos-beszélgetős kultúraórákat, találkozókat - „Giocando si impara” címmel - a Dugonics tér 2. szám alatt található szegedi Olasz Kulturális Központban. A kötetlen hangulatú találkozók során az olasz nyelv gyakorlása mellett és közben Olaszországgal és az olasz kultúrával kapcsolatos témákról beszélgetnek a diákokkal a Tanszék oktatói: Marco Deluchi, Róth Márton és Mátyás Dénes. Ízelítőül pár téma a kínálatból: olasz műemlékek és nevezetességek, városismeret, olaszországi „virtuális” kirándulások, az olasz konyha, receptek, olasz szólások és közmondások, „i gesti italiani”, olasz szokások, Magyarország olasz szemmel, hétköznapi aktualitások stb.

 
12. Az olasz filmművészet antológiája

Az Olasz Kulturális Központban (6722 Szeged, Dugonics tér 2.) Az olasz filmművészet antológiája címmel mozi-videoklub üzemel minden kedden 18 órai kezdettel. Itt magyar felirattalellátott olasz filmeket nézhetnek meg az érdeklődők. A filmklubot Dott. Alessandro Rosselli, a Szegedi Tudományegyetem Olasz Tanszékének lektora.működteti, és ő mutatja be a filmeket is.

Hírek

Magyar Dantisztikai Társaság 2018. október

Magyar Dantisztikai Társaság 2018. következő ülése október 26-án, 15:30-tól lesz a Kardos Tibor teremben.

Premio Internazionale Galileo Galilei dei Rotary Club Italiani Anno 2018

Kelemen János, az ELTE BTK Filozófiai Intézetének professor emeritusa, akadémikus elnyerte az olasz Galileo Galilei díjat az olasz gondolkodás történetének terén végzett munkásságáért. A díjat Pisában adták át, október 6-án.

Dante Alighieri: Versek, Giovanni Pascoli: Római lanton rómaiakról Giovanni Pascoli latin nyelvű költeményei, Ludovico Ariosto lírai alkotásai

Az Olasz Nyelv és Irodalom Tanszék és az Eötvös József Könyvkiadó tisztelettel meghívja Önt Dante Alighieri: Versek, Giovanni Pascoli: Római lanton rómaiakról Giovanni Pascoli latin nyelvű költeményei, Ludovico Ariosto lírai alkotásai c. könyvek bemutatására (2018.10.03.).

Magyar Dantisztikai Társaság 2018. június

A következő ülésen, 2018 június 29-én, pénteken, 15.30-tól Tóth Tihamér " A mindenség nyelvének bukása. A Pokol XXXI. énekének értelmezése." c. előadását hallgathatjuk meg.

Magyar Dantisztikai Társaság 2018. május

A Magyar Dantisztikai Társaság május 25-én, pénteken, 15:30-tól tartja következő ülését. Giuseppe Antonio Camerino előadását hallgathatjuk meg.

Orosz László kortárs festőművész Isteni Színjáték c. kiállítása

Május 9.-én nyílik Orosz László kortárs festőművész kiállítása. A képek Dante halhatatlan művét, az Isteni színjátékot mutatják be.

Studia Byzantino-Occidentalia Gallica - Italica - Germanica - Graeca

Studia Byzantino-Occidentalia Gallica - Italica - Germanica - Graeca Internationale Konferenz / Colloque International Eötvös-József-Collegium, Budapest / Collège Eötvös József, Budapest 16.–19. April 2018 / 16–19 avril 2018

CORSO D'AGGIORNAMENTO IN DIDATTICA DELL'ITALIANO PER STRANIERI 28 aprile 2018

Prof. Paolo Balboni (Universitá Ca' Foscari di Venezia) előadásai Szegeden az olasz nyelv tanításának jelenlegi helyzetéről, módszereiről, valamint arról, hogy a nyelvtan vagy a szókincs tanítása alatt mi is zajlik le a diákok fejében...

Magyar Dantisztikai Társaság 2018. április

A Magyar Dantisztikai Társaság április 27-én, pénteken, 15:30-tól tartja következő ülését. Kelemen János előadását hallgathatjuk meg.

Chiara Ponchia művészettörténész előadásai 2018. március

Chiara Ponti vendégelőadót három alkalommal hallgathatjuk meg az Olasz Tanszéken. Előadásai az "Isteni Színjáték" XIV-XV. századi illusztrációiról és a Padovai Egyetemi Könyvtár kéziratairól szólnak. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat   |  Beszámolók
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.