magyar   italiano

Pszichoszintézis és Irodalom - Assagioli Emlékkonferencia 2021 05. 06-07.

            

  

«Az igazi író nem egyetlen személyiség, hanem sokak változatos egysége. Pontosan azért tud sokakat életre hívni műveiben, mert sokak élnek benne, s nagyságának is az lesz mérőeszköze, hogy hány én-t tömörít magába.»  (Roberto Assagioli)


 A firenzei Pszichoszintézis Intézet megalapításának

60. évfordulója alkalmából (1961)

Budapesti Olasz Kultúrintézet, 2021. május 6-7.

 A konferencia célkitűzései:

1)    Assagioli pszichoszintézis-koncepciójának bemutatása első megfogalmazásától (kulturális-társadalmi-történelmi háttér) a mai modern transzperszonális pszichológiában és a pszichoterápiában betöltött szerepéig

2)    A pszichoszintézis tudatos, nem tudatos, illetve tudattalan ábrázolásai a művészetekben általában és kiemelten az irodalomban


A gazdag program a Roberto Assagioli – A lélek tudósa c. (olasz nyelvű, angol feliratos) film vetítésével kezdődik, melyet a rendezőkkel és az egyik szakértővel történő beszélgetés követ. Neves magyar, olasz, holland és amerikai előadók beszélnek a pszichoszintézis kialakulásának történelmi hátteréről, magyarországi helyzetéről, képzőművészeti és irodalmi vonatkozásairól. Az előadók között üdvözölhetjük Orosz Katalint, Kerber Balázst, Gianni Yoav Dattilót, Piero Ferruccit és Catherine Ann Lombardot. Megismerkedhetünk Kovács Tamás Vilmos festőművész és Farkas Krisztina szobrászművész alkotói folyamatának rejtelmeivel, és megtudhatjuk, hogy mindez hogyan kapcsolható a pszichoszintézishez. Az eseményt Somlai Valéria online, természetesen Assagioli útmutatása alapján összeállított, zongoraelőadása zárja.

Hírek

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 júniusi ülése

Király Erzsébet "«Itália bennük van». Művészi önértelmezések és Dante-kultusz a XIX-XX. század fordulóján" c. előadását hallgathatjuk meg a Magyar Dantisztikai Társaság következő ülésén.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülése

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülésén Mátyus Norbert előadását hallgathatjuk meg a Pokol I. énekének allegórikus olvasatairól.

Szkárosi Endrére Faragó Dániel emlékezik

Faragó Dániel beszéde Szkárosi Endre temetésén 2022. április 12. napon a Farkasréti Temetőben

Szkárosi Endrétől a Farkasréti temetőben veszünk végső búcsút, emlékét örökre megőrizzük.

Szkársoi Endre temetése a Farkasréti temetőben lesz 2022. április 12-én 14:30 órakor.

Elhunyt Szkárosi Endre (1952-2022)

Elhunyt Szkárosi Endre író, költő, műfordító, egyetemi tanár.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 márciusi ülése

Kelemen János MDT-elnök A Komédia történetfilozófiai perspektívából olvasva című előadását hallgathatjuk meg az MDT márciusi ülésén.

Kerber Balázs doktori védése

Kerber Balázs "A művészet mint sziget – Luigi Pirandello és Szentkuthy Miklós műveinek poétikai vizsgálata a modernitás tükrében" című doktori disszertációjának online védése 2022. március 7. 15:00 órakor.

A MDT 2021. októberi ülésén Tóth Tihamért hallgathatjuk meg

A Magyar Dantisztikai Társaság 2021. októberi ülésén Tóth Tihamér "A hatalom igézetében. - A Purgatórium XIX. éneke" c. előadását hallgathatjuk meg.

Dante halálának hétszázadik évfordulója alkalmából a Magyar Dantisztikai Társaság megemlékezést és koszorúzást szervez

Dante halálának hétszázadik évfordulója alkalmából a Magyar Dantisztikai Társaság megemlékezést és koszorúzást szervez. Az eseményen bemutatásra kerül a Magyar Dantisztikai Társaság kutató tagjai által készített részletes Kommentár az Isteni színjáték I. részéhez ...

Kerber Balázs házi védése 2021. május 27.

Kerber Balázs A művészet mint sziget – Luigi Pirandello és Szentkuthy Miklós művei európai kontextusban című doktori disszertációjának műhelyvitájának időpontja 2021. május 27. 16:00.
Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat   |  Beszámolók
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.