magyar   italiano

Pszichoszintézis és Irodalom - Assagioli Emlékkonferencia 2021 05. 06-07.

            

  

«Az igazi író nem egyetlen személyiség, hanem sokak változatos egysége. Pontosan azért tud sokakat életre hívni műveiben, mert sokak élnek benne, s nagyságának is az lesz mérőeszköze, hogy hány én-t tömörít magába.»  (Roberto Assagioli)


 A firenzei Pszichoszintézis Intézet megalapításának

60. évfordulója alkalmából (1961)

Budapesti Olasz Kultúrintézet, 2021. május 6-7.

 A konferencia célkitűzései:

1)    Assagioli pszichoszintézis-koncepciójának bemutatása első megfogalmazásától (kulturális-társadalmi-történelmi háttér) a mai modern transzperszonális pszichológiában és a pszichoterápiában betöltött szerepéig

2)    A pszichoszintézis tudatos, nem tudatos, illetve tudattalan ábrázolásai a művészetekben általában és kiemelten az irodalomban


A gazdag program a Roberto Assagioli – A lélek tudósa c. (olasz nyelvű, angol feliratos) film vetítésével kezdődik, melyet a rendezőkkel és az egyik szakértővel történő beszélgetés követ. Neves magyar, olasz, holland és amerikai előadók beszélnek a pszichoszintézis kialakulásának történelmi hátteréről, magyarországi helyzetéről, képzőművészeti és irodalmi vonatkozásairól. Az előadók között üdvözölhetjük Orosz Katalint, Kerber Balázst, Gianni Yoav Dattilót, Piero Ferruccit és Catherine Ann Lombardot. Megismerkedhetünk Kovács Tamás Vilmos festőművész és Farkas Krisztina szobrászművész alkotói folyamatának rejtelmeivel, és megtudhatjuk, hogy mindez hogyan kapcsolható a pszichoszintézishez. Az eseményt Somlai Valéria online, természetesen Assagioli útmutatása alapján összeállított, zongoraelőadása zárja.

Hírek

19.4.24 Presentazione del sito web Giorgio Pressburger

Életének 81. évében elhunyt Kelemen János filozófus, italianista, a Dante kutatás nemzetközileg ismert szakértője, az MTA rendes tagja, akit kollégái és barátai legtöbbször Jimmy-nek szólítottak.

Kelemen János (Jimmy) 80. születésnapját ünnepeljük!

Kelemen János, Jimmy, 80. születésnapját június 7-én, szerdán ünnepeljük. Hely: Magvető Café, Dohány u. 13. Időpont: 2023 június 7. 18.00.-20.00.

MDT 2023. áprilisi ülése

Az MDT következő ülése 2023 április 21-én, pénteken, az Ókortudományi Társaság 17.00-tól kezdődő felolvasó déluránján lesz, melynek helyszíne: ELTE BTK "A" épület, Kari Tanácsterem. Előadó: Draskóczy Eszter, előadásának címe: A látomás mint irodalmi műfaj: ...

MDT 2023. márciusi ülése

A Magyar Dantisztikai Társaság következő ülését 2023 március 31-én, pénteken, 15.30-tól, a szokott helyen (ELTE Olasz Tanszék, Kardos Tibor terem) tartja. Előadó: Franco Ricordi Előadásának címe: La Commedia di Dante in una nuova interpretazione poetica, filosofica e teatrale ...

"A költészet 360 fokos létező" Szkárosi Endre költőre és italianistára emlékezünk 2023. március 22-én 18:00 órakor az Olasz Kultúrintézetben.

Az MDT következő ülésének időpontja: 2023. március 10.

Az MDT következő ülésének időpontja: 2023. március 10. Armando Nuzzo előadását hallgathatjuk meg.

Az MDT következő ülésének időpontja 2022. október 28. helyett NOVEMBER 4!!

Az MDT soron következő ülésén Csantavéri Júlia "Szerepek és színek. Egy színházi és egy televíziós. Pokol-adaptáció a Kádár-korból" c. előadását hallgathatjuk meg.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 júniusi ülése

Király Erzsébet "«Itália bennük van». Művészi önértelmezések és Dante-kultusz a XIX-XX. század fordulóján" c. előadását hallgathatjuk meg a Magyar Dantisztikai Társaság következő ülésén.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülése

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülésén Mátyus Norbert előadását hallgathatjuk meg a Pokol I. énekének allegórikus olvasatairól.
Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat   |  Beszámolók
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.