magyar   italiano

Pécsi ITADOKT kirándulás

Itadokt Kirándulás: Pécs, 2010. október 30-31.

Október végén, egy szép őszi napon kerekedett fel - Kelemen Jimmy tanár úrral és családjával gazdagodott - 15 fős társaságunk, hogy elmerüljön a 2010-ben Európa Kulturális Fővárosává avanzsált Pécs látnivalóinak és nevezetességeinek szépségében, illetve eszmét cseréljen italianisztikai és világmegváltó kérdésekben.
Három autóval indultunk útnak, és a közel háromórás út után elfoglaltuk helyünket a modern, kényelmes Szalay László Kollégiumban. A Rövid pihenő után, időnket nem vesztegetve, rögtön akcióba lendültünk, és két doktorandusztársunk, Sedlmayr Judit és Börcsök Lizi lelkes „idegen”-vezetésével kezdtük meg Pécs városának felfedezését. Első állomásunk a frissen megnyílt Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Zsolnay-kerámiával burkolt, fantáziadús előteréről „Kaptár”-nak keresztelt építmény volt. Fiatal könyvtáros hölgy vezetett körbe minket a minden elismerést megérdemlő épületben, mely az irigylésre méltóan modernizált és minden olvasói igényt kielégítő, talán egyes címszavaiban némi korrekciót igénylő könyvtár-részén túl alkalmas közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is.
Kalandozásaink Pécs belvárosában folytatódtak, ahol késő délután felé nem mindennapi művészeti élményben volt részünk: Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját tekintettük meg a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium dísztermében, melyet maga a festő sem látott így egyben. Este, miután egy pillantást vetettünk Gázi Kászim pasának a Széchenyi téren álló dzsámijára, melynek belsejében épp katolikus mise folyt, a Cellárium elnevezésű, török kori katakombákból kialakított, sajátos hangulatú étterembe ültünk be elkölteni nem éppen olaszos vacsoránkat. A vendéglőben a sokfajta művészeti élmény után szusszanva egyet, különféle rosé-, illetve vörösborok társaságában végre átadhattuk magunkat filozófiai és irodalmi eszmefuttatásainknak. Röviden szólva sokat nevettünk és jól mulattunk.
A másnapi múzeumcsokor is gazdagította szépérzékünket, és hozzátett irodalmi tanulmányokhoz szokott mindennapjainkhoz. A Sikorski-házban levő csodálatos Gyugyi Gyűjteményen túl, ahol a Zsolnay kerámiák sokféleségét, szinte kimeríthetetlen fantáziavilágát élvezhettük, megnéztük az isztambuli Huma Kabakci gyűjteményt a Modern Képtárban, illetve a különleges világot megjelenítő Schaár Erzsébet: „Utca” című köztéri alkotását is, melyet gipsz változatban láthattunk viszont. De a „jóból is megárt a sok” bölcs mondását követve a „Korhely” elnevezésű, nevének alapján sokat sejtető vendéglátóipari egységbe tértünk volna be, végül is azonban a Dóm vendéglőben kötöttünk ki, ahol a pincér és köztünk levő kommunikációs és egyéb félreértések ellenére is jót ettünk. Sőt, még Rónaky Eszter doktorandusztársunkkal és pár hónapos kislányával is sikerült találkoznunk, aki az anyai örömök mellett megosztotta velünk disszertációja leadási határideje felett érzett aggodalmát is. Némi habos kávéval és soha meg nem érkezett csokis sütivel zártuk le pécsi kirándulásunkat, majd egy közös fotó és az érzékeny búcsú után ismét Budapest felé robogtunk.
P. E.

Linkajánló:
http://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=668
http://www.pecs2010.hu/
http://www.iranymagyarorszag.hu/keres/pecs/program/kiallitasok_vasar-p1/
http://www.bama.hu/tema/pecs-2010-europa-kulturalis-fovarosa
http://www.pihenes.com/pecs2010-kepzomuveszet-kiallitasok

Hírek

Magyar Dantisztikai Társaság 2018. januári ülés

A Magyar Dantisztikai Társaság 2018. január 26-án, pénteken 16 órakor tartja következő ülését az ELTE Olasz Tanszékén. Az előadó Nagy József, az előadás címe: A Pokol XII. éneke. Interpretáció, parafrázis, kommentár.

Magyar Dantisztikai Társaság 2017. december

A Magyar Dantisztikai Társaság 2017. december 15-én, pénteken 16 órától tartja félévzáró ülését az ELTE Olasz Tanszékén. Előadó: Molnár Máté, az előadás címe: A campaldinói csata (1289 VI. 11). Guelfek és ghibellinek konfliktusa Dante korában.

Magyar Dantisztikai Társaság 2017. november

A Magyar Dantisztikai Társaság 2017. november 24-én, pénteken 16 órától tartja következő ülését az ELTE Olasz Tanszékén. Előadó: Kelemen János, az előadás címe: Le s föl. A Komédia kozmológiai és narratológiai struktúrájáról.

Holly Flora előadása okt.25.

A MERCURIALES sorozat részeként Holly Flora tart előadást Uncovering Female Agency in Illustrated Manuscripts of the Meditationes Vitae Christi címmel. Időpont és helyszín: Október 25., szerda, 16.00 ELTE, Budapest, Múzeum krt. 4/A, #329

Magyar Dantisztikai Társaság 2017. október

A Magyar Dantisztikai Társaság 2017 október 27-én, pénteken, új időpontban (16.00 órától), a szokott helyen (ELTE Olasz Tanszék, Kardos Tibor terem) tartja következő ülését. Előadó: Hoffmann Béla, az előadás címe: Pokol I-II.: vitatott passzusok. Javaslatok a két ének ...

Meghívó kötetbemutatóra: Raffaello Baldini: Carta canta/Kutyabőr

Raffaello Baldini: Carta canta/Kutyabőr című kétnyelvű kötet bemutatója október 12-én, csütörtökön 18 órakor az Olasz Kultúrintézetben.

Beszámoló a leuveni Pirandello-konferenciáról

Kerber Balázs beszámolója az „Iconografie pirandelliane ‒ Immagini e cultura visiva nell’opera di Luigi Pirandello” konferenciáról (2017. június 8-9., KU Leuven).

Corso di Aggiornamento in Didattica dell'Italiano

Invito al Corso di Aggiornamento in Didattica dell'Italiano che si terrà all'Università di Szeged il 29-30 settembre 2017.

Magyar Dantisztikai Társaság június 2.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2017. június 2-án, pénteken 15.30-kor tartja következő ülését. Előadó: Kelemen János, az előadás címe: Dante multikulturális forrásai és beszámoló a ravennai konferenciáról.

A kultúra lehetőségei - konferencia 2017. május 3-4.

A kultúra lehetőségei ‒ tudományterületek találkozása, változása és fejlődése Olaszországban és Magyarországon: konferencia a Budapesti Olasz Kultúrintézetben 2017. május 3-4-én.
Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.