magyar   italiano

Pécsi ITADOKT kirándulás

Itadokt Kirándulás: Pécs, 2010. október 30-31.

Október végén, egy szép őszi napon kerekedett fel - Kelemen Jimmy tanár úrral és családjával gazdagodott - 15 fős társaságunk, hogy elmerüljön a 2010-ben Európa Kulturális Fővárosává avanzsált Pécs látnivalóinak és nevezetességeinek szépségében, illetve eszmét cseréljen italianisztikai és világmegváltó kérdésekben.
Három autóval indultunk útnak, és a közel háromórás út után elfoglaltuk helyünket a modern, kényelmes Szalay László Kollégiumban. A Rövid pihenő után, időnket nem vesztegetve, rögtön akcióba lendültünk, és két doktorandusztársunk, Sedlmayr Judit és Börcsök Lizi lelkes „idegen”-vezetésével kezdtük meg Pécs városának felfedezését. Első állomásunk a frissen megnyílt Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Zsolnay-kerámiával burkolt, fantáziadús előteréről „Kaptár”-nak keresztelt építmény volt. Fiatal könyvtáros hölgy vezetett körbe minket a minden elismerést megérdemlő épületben, mely az irigylésre méltóan modernizált és minden olvasói igényt kielégítő, talán egyes címszavaiban némi korrekciót igénylő könyvtár-részén túl alkalmas közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is.
Kalandozásaink Pécs belvárosában folytatódtak, ahol késő délután felé nem mindennapi művészeti élményben volt részünk: Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját tekintettük meg a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium dísztermében, melyet maga a festő sem látott így egyben. Este, miután egy pillantást vetettünk Gázi Kászim pasának a Széchenyi téren álló dzsámijára, melynek belsejében épp katolikus mise folyt, a Cellárium elnevezésű, török kori katakombákból kialakított, sajátos hangulatú étterembe ültünk be elkölteni nem éppen olaszos vacsoránkat. A vendéglőben a sokfajta művészeti élmény után szusszanva egyet, különféle rosé-, illetve vörösborok társaságában végre átadhattuk magunkat filozófiai és irodalmi eszmefuttatásainknak. Röviden szólva sokat nevettünk és jól mulattunk.
A másnapi múzeumcsokor is gazdagította szépérzékünket, és hozzátett irodalmi tanulmányokhoz szokott mindennapjainkhoz. A Sikorski-házban levő csodálatos Gyugyi Gyűjteményen túl, ahol a Zsolnay kerámiák sokféleségét, szinte kimeríthetetlen fantáziavilágát élvezhettük, megnéztük az isztambuli Huma Kabakci gyűjteményt a Modern Képtárban, illetve a különleges világot megjelenítő Schaár Erzsébet: „Utca” című köztéri alkotását is, melyet gipsz változatban láthattunk viszont. De a „jóból is megárt a sok” bölcs mondását követve a „Korhely” elnevezésű, nevének alapján sokat sejtető vendéglátóipari egységbe tértünk volna be, végül is azonban a Dóm vendéglőben kötöttünk ki, ahol a pincér és köztünk levő kommunikációs és egyéb félreértések ellenére is jót ettünk. Sőt, még Rónaky Eszter doktorandusztársunkkal és pár hónapos kislányával is sikerült találkoznunk, aki az anyai örömök mellett megosztotta velünk disszertációja leadási határideje felett érzett aggodalmát is. Némi habos kávéval és soha meg nem érkezett csokis sütivel zártuk le pécsi kirándulásunkat, majd egy közös fotó és az érzékeny búcsú után ismét Budapest felé robogtunk.
P. E.

Linkajánló:
http://www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=668
http://www.pecs2010.hu/
http://www.iranymagyarorszag.hu/keres/pecs/program/kiallitasok_vasar-p1/
http://www.bama.hu/tema/pecs-2010-europa-kulturalis-fovarosa
http://www.pihenes.com/pecs2010-kepzomuveszet-kiallitasok

Hírek

Az MDT következő ülésének időpontja 2022. október 28. helyett NOVEMBER 4!!

Az MDT soron következő ülésén Csantavéri Júlia "Szerepek és színek. Egy színházi és egy televíziós. Pokol-adaptáció a Kádár-korból" c. előadását hallgathatjuk meg.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 júniusi ülése

Király Erzsébet "«Itália bennük van». Művészi önértelmezések és Dante-kultusz a XIX-XX. század fordulóján" c. előadását hallgathatjuk meg a Magyar Dantisztikai Társaság következő ülésén.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülése

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülésén Mátyus Norbert előadását hallgathatjuk meg a Pokol I. énekének allegórikus olvasatairól.

Szkárosi Endrére Faragó Dániel emlékezik

Faragó Dániel beszéde Szkárosi Endre temetésén 2022. április 12. napon a Farkasréti Temetőben

Szkárosi Endrétől a Farkasréti temetőben veszünk végső búcsút, emlékét örökre megőrizzük.

Szkársoi Endre temetése a Farkasréti temetőben lesz 2022. április 12-én 14:30 órakor.

Elhunyt Szkárosi Endre (1952-2022)

Elhunyt Szkárosi Endre író, költő, műfordító, egyetemi tanár.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 márciusi ülése

Kelemen János MDT-elnök A Komédia történetfilozófiai perspektívából olvasva című előadását hallgathatjuk meg az MDT márciusi ülésén.

Kerber Balázs doktori védése

Kerber Balázs "A művészet mint sziget – Luigi Pirandello és Szentkuthy Miklós műveinek poétikai vizsgálata a modernitás tükrében" című doktori disszertációjának online védése 2022. március 7. 15:00 órakor.

A MDT 2021. októberi ülésén Tóth Tihamért hallgathatjuk meg

A Magyar Dantisztikai Társaság 2021. októberi ülésén Tóth Tihamér "A hatalom igézetében. - A Purgatórium XIX. éneke" c. előadását hallgathatjuk meg.

Dante halálának hétszázadik évfordulója alkalmából a Magyar Dantisztikai Társaság megemlékezést és koszorúzást szervez

Dante halálának hétszázadik évfordulója alkalmából a Magyar Dantisztikai Társaság megemlékezést és koszorúzást szervez. Az eseményen bemutatásra kerül a Magyar Dantisztikai Társaság kutató tagjai által készített részletes Kommentár az Isteni színjáték I. részéhez ...
Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat   |  Beszámolók
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.