magyar   italiano

ITADOKT Klub június 12.

ITADOKT klub
Június 12-én, pénteken 16:00 óra
ELTE BTK Olasz Tanszék
1088 Budapest, Múzeum krt. 4/cKÖNYVBEMUTATÓ

L’eredità classica nella cultura italiana e ungherese del
Novecento dalle avanguardie al postmodernoTesti e relazioni del XII Convegno italo-ungherese promosso e organizzato dall’Accademia Ungherese delle Scienze e dall’Accademia Nazionale dei Lincei con la collaborazione dell’Università di Roma, La Sapienza, l’Università Eötvös Loránd di Budapest e dell’Istituto Italiano di Cultura in

Budapest

29 - 31 maggio 2013

A cura di Péter Sárközy

Casa Editrice La Sapienza, Roma, 2015A kötetet Klaniczay Júlia, Sárközy Péter és Szkárosi Endre mutatják be.A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutató Központja és az Accademia Nazionale dei Lincei tudományos együttműködése keretében 2013. május 29-31. között rendezte meg XII. magyar-olasz művelődéstörténeti konferenciáját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Római La Sapienza és a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével szervezett konferencián mintegy negyven olasz és magyar kutató vitatta meg A klasszikus örökség XX. századi magyar és olasz kultúrában való továbbélésének kérdéseit.

A tudományos tanácskozás az 1969-ben aláírt, az MTA-Cini Alapítvány és a Lincei Akadémia között megkötött tudományos együttműködés keretében folyó kutatások utolsó, záró rendezvénye volt. A több mint negyven éve folyó kutatómunka alatt három-négyévente rendezett konferenciák és olasz nyelven megjelentetett tanulmánykötetek sorában a tíz évszázados magyar-olasz kapcsolatok történetét dolgozták fel a résztvevők, míg az utolsó három konferencián a klasszikus örökség magyar és olasz kultúrában elfoglalt helyéről tartottak előadásokat, illetve folytattak eszmecserét a magyar és olasz kutatók. A Vittore Branca és Klaniczay Tibor professzorok által elkezdett konferencia-sorozat igazi célja kezdettől fogva az volt, hogy a konferenciák három napos vitái során és azt követően is valódi eszmecsere, tudományos kapcsolat alakuljon ki a konferencián résztvevő magyar és olasz kollégák között.

Ezúttal is így történt: a konferencia megszervezésére az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete kapott megbízást (tudományos felelős: Szörényi László professzor), szorosan együttműködve az ELTE BTK Olasz Tanszékével (Szkárosi Endre egyetemi tanárral). Az olasz delegáció összeállítását az Accademia dei Lincei részéről Sante Graciotti professzor, az eddigi összes konferencia olasz szervezője, a La Sapienza Tudományegyetem részéről Francesca Bernardini professzor, az olasz és az idegen nyelvek és irodalmak tanszékcsoport igazgatója, a XX. századi olasz irodalom professzora egyeztette, Sárközy Péter római magyar tanszékvezető javaslatai alapján, aki egyúttal a két fél között tudományos kapcsolatot is biztosította – immár 40 éve.

A konferencia kihelyezett ülést tartott 2013. május 31-én délelőtt, amikor is a résztvevők előbb látogatást tettek az Artpool Művészetkutató Központban és Archívumban (Liszt Ferenc tér 10), majd az Artpoolhoz tartozó P 60 terében Tomaso Kemény és Szkárosi Endre előadásait követően az ELTE Olasz Tanszék Doktori Iskolájának, illetve az Itadokt Műhelynek a tagjai, Balázs Kata, Dobó Gábor, Nahóczky Judit és Szirmai Anna tartottak kis-előadásokat a 20. századi olasz művészet különböző jelenségeiről.

Hírek

Dantisztikai könyvbemutatók

A legújabb magyarországi dantisztikai kötetek, valamint Horváth Kornélia Petri György költészete verselméleti és líratörténeti megközelítésben című munkája kerül bemutatásra 2018. március 2-án (P) 16.30 órakor a Lumen kávézóban (Bp., VIII, Horánszky u. 5).

Magyar Dantisztikai Társaság 2018. januári ülés

A Magyar Dantisztikai Társaság 2018. január 26-án, pénteken 16 órakor tartja következő ülését az ELTE Olasz Tanszékén. Az előadó Nagy József, az előadás címe: A Pokol XII. éneke. Interpretáció, parafrázis, kommentár.

Magyar Dantisztikai Társaság 2017. december

A Magyar Dantisztikai Társaság 2017. december 15-én, pénteken 16 órától tartja félévzáró ülését az ELTE Olasz Tanszékén. Előadó: Molnár Máté, az előadás címe: A campaldinói csata (1289 VI. 11). Guelfek és ghibellinek konfliktusa Dante korában.

Magyar Dantisztikai Társaság 2017. november

A Magyar Dantisztikai Társaság 2017. november 24-én, pénteken 16 órától tartja következő ülését az ELTE Olasz Tanszékén. Előadó: Kelemen János, az előadás címe: Le s föl. A Komédia kozmológiai és narratológiai struktúrájáról.

Holly Flora előadása okt.25.

A MERCURIALES sorozat részeként Holly Flora tart előadást Uncovering Female Agency in Illustrated Manuscripts of the Meditationes Vitae Christi címmel. Időpont és helyszín: Október 25., szerda, 16.00 ELTE, Budapest, Múzeum krt. 4/A, #329

Magyar Dantisztikai Társaság 2017. október

A Magyar Dantisztikai Társaság 2017 október 27-én, pénteken, új időpontban (16.00 órától), a szokott helyen (ELTE Olasz Tanszék, Kardos Tibor terem) tartja következő ülését. Előadó: Hoffmann Béla, az előadás címe: Pokol I-II.: vitatott passzusok. Javaslatok a két ének ...

Meghívó kötetbemutatóra: Raffaello Baldini: Carta canta/Kutyabőr

Raffaello Baldini: Carta canta/Kutyabőr című kétnyelvű kötet bemutatója október 12-én, csütörtökön 18 órakor az Olasz Kultúrintézetben.

Beszámoló a leuveni Pirandello-konferenciáról

Kerber Balázs beszámolója az „Iconografie pirandelliane ‒ Immagini e cultura visiva nell’opera di Luigi Pirandello” konferenciáról (2017. június 8-9., KU Leuven).

Corso di Aggiornamento in Didattica dell'Italiano

Invito al Corso di Aggiornamento in Didattica dell'Italiano che si terrà all'Università di Szeged il 29-30 settembre 2017.

Magyar Dantisztikai Társaság június 2.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2017. június 2-án, pénteken 15.30-kor tartja következő ülését. Előadó: Kelemen János, az előadás címe: Dante multikulturális forrásai és beszámoló a ravennai konferenciáról.
Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.