magyar   italiano

ITADOKT Klub június 12.

ITADOKT klub
Június 12-én, pénteken 16:00 óra
ELTE BTK Olasz Tanszék
1088 Budapest, Múzeum krt. 4/cKÖNYVBEMUTATÓ

L’eredità classica nella cultura italiana e ungherese del
Novecento dalle avanguardie al postmodernoTesti e relazioni del XII Convegno italo-ungherese promosso e organizzato dall’Accademia Ungherese delle Scienze e dall’Accademia Nazionale dei Lincei con la collaborazione dell’Università di Roma, La Sapienza, l’Università Eötvös Loránd di Budapest e dell’Istituto Italiano di Cultura in

Budapest

29 - 31 maggio 2013

A cura di Péter Sárközy

Casa Editrice La Sapienza, Roma, 2015A kötetet Klaniczay Júlia, Sárközy Péter és Szkárosi Endre mutatják be.A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutató Központja és az Accademia Nazionale dei Lincei tudományos együttműködése keretében 2013. május 29-31. között rendezte meg XII. magyar-olasz művelődéstörténeti konferenciáját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Római La Sapienza és a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével szervezett konferencián mintegy negyven olasz és magyar kutató vitatta meg A klasszikus örökség XX. századi magyar és olasz kultúrában való továbbélésének kérdéseit.

A tudományos tanácskozás az 1969-ben aláírt, az MTA-Cini Alapítvány és a Lincei Akadémia között megkötött tudományos együttműködés keretében folyó kutatások utolsó, záró rendezvénye volt. A több mint negyven éve folyó kutatómunka alatt három-négyévente rendezett konferenciák és olasz nyelven megjelentetett tanulmánykötetek sorában a tíz évszázados magyar-olasz kapcsolatok történetét dolgozták fel a résztvevők, míg az utolsó három konferencián a klasszikus örökség magyar és olasz kultúrában elfoglalt helyéről tartottak előadásokat, illetve folytattak eszmecserét a magyar és olasz kutatók. A Vittore Branca és Klaniczay Tibor professzorok által elkezdett konferencia-sorozat igazi célja kezdettől fogva az volt, hogy a konferenciák három napos vitái során és azt követően is valódi eszmecsere, tudományos kapcsolat alakuljon ki a konferencián résztvevő magyar és olasz kollégák között.

Ezúttal is így történt: a konferencia megszervezésére az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete kapott megbízást (tudományos felelős: Szörényi László professzor), szorosan együttműködve az ELTE BTK Olasz Tanszékével (Szkárosi Endre egyetemi tanárral). Az olasz delegáció összeállítását az Accademia dei Lincei részéről Sante Graciotti professzor, az eddigi összes konferencia olasz szervezője, a La Sapienza Tudományegyetem részéről Francesca Bernardini professzor, az olasz és az idegen nyelvek és irodalmak tanszékcsoport igazgatója, a XX. századi olasz irodalom professzora egyeztette, Sárközy Péter római magyar tanszékvezető javaslatai alapján, aki egyúttal a két fél között tudományos kapcsolatot is biztosította – immár 40 éve.

A konferencia kihelyezett ülést tartott 2013. május 31-én délelőtt, amikor is a résztvevők előbb látogatást tettek az Artpool Művészetkutató Központban és Archívumban (Liszt Ferenc tér 10), majd az Artpoolhoz tartozó P 60 terében Tomaso Kemény és Szkárosi Endre előadásait követően az ELTE Olasz Tanszék Doktori Iskolájának, illetve az Itadokt Műhelynek a tagjai, Balázs Kata, Dobó Gábor, Nahóczky Judit és Szirmai Anna tartottak kis-előadásokat a 20. századi olasz művészet különböző jelenségeiről.

Hírek

Az MDT következő ülésének időpontja 2022. október 28. helyett NOVEMBER 4!!

Az MDT soron következő ülésén Csantavéri Júlia "Szerepek és színek. Egy színházi és egy televíziós. Pokol-adaptáció a Kádár-korból" c. előadását hallgathatjuk meg.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 júniusi ülése

Király Erzsébet "«Itália bennük van». Művészi önértelmezések és Dante-kultusz a XIX-XX. század fordulóján" c. előadását hallgathatjuk meg a Magyar Dantisztikai Társaság következő ülésén.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülése

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülésén Mátyus Norbert előadását hallgathatjuk meg a Pokol I. énekének allegórikus olvasatairól.

Szkárosi Endrére Faragó Dániel emlékezik

Faragó Dániel beszéde Szkárosi Endre temetésén 2022. április 12. napon a Farkasréti Temetőben

Szkárosi Endrétől a Farkasréti temetőben veszünk végső búcsút, emlékét örökre megőrizzük.

Szkársoi Endre temetése a Farkasréti temetőben lesz 2022. április 12-én 14:30 órakor.

Elhunyt Szkárosi Endre (1952-2022)

Elhunyt Szkárosi Endre író, költő, műfordító, egyetemi tanár.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 márciusi ülése

Kelemen János MDT-elnök A Komédia történetfilozófiai perspektívából olvasva című előadását hallgathatjuk meg az MDT márciusi ülésén.

Kerber Balázs doktori védése

Kerber Balázs "A művészet mint sziget – Luigi Pirandello és Szentkuthy Miklós műveinek poétikai vizsgálata a modernitás tükrében" című doktori disszertációjának online védése 2022. március 7. 15:00 órakor.

A MDT 2021. októberi ülésén Tóth Tihamért hallgathatjuk meg

A Magyar Dantisztikai Társaság 2021. októberi ülésén Tóth Tihamér "A hatalom igézetében. - A Purgatórium XIX. éneke" c. előadását hallgathatjuk meg.

Dante halálának hétszázadik évfordulója alkalmából a Magyar Dantisztikai Társaság megemlékezést és koszorúzást szervez

Dante halálának hétszázadik évfordulója alkalmából a Magyar Dantisztikai Társaság megemlékezést és koszorúzást szervez. Az eseményen bemutatásra kerül a Magyar Dantisztikai Társaság kutató tagjai által készített részletes Kommentár az Isteni színjáték I. részéhez ...
Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat   |  Beszámolók
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.