magyar   italiano

Arthist3ria – Kísérleti költészet a világ körül

Arthist3ria – Kísérleti költészet a világ körül

Komáromi Petra interjúja Szirmai Pannival


 

2013 júliusában indult útjára az Arthist3ria művészeti blog, melynek célja kezdetben az olasz, később nemzetközi kísérleti költészeti tendenciák bemutatása volt neves és kevésbé ismert alkotók felvonultatásával. A Poetry gets into life elnevezésű sorozat hetente egy új művésszel bővül, akinek munkáit hét napon át mutatja be, mintegy ízelítőt nyújtván az olvasónak a kortárs irodalom színes világából. A sorozat a 60-as évektől napjainkig veszi sorra a kísérleti költészet széles skáláján mozgó költőket, művészeket, találkozhatunk szokatlan, többdimenziós kollázsokkal, betűk rakoncátlan viselkedésével, tojásokkal, méhekkel, egy fuldokló tuba hangjaival és rengeteg egyéb kortárs csemegével.

Mikor és milyen koncepcióval született meg az Arthist3ria ötlete?

Volt egy korábbi változata az Arthist3rianak egy másik blogos gyűjtőoldalon, oda kezdtem el kitenni különböző, művészeti témájú írásaimat. Mai formájában 2013-ban született meg, amikor kikristályosodott a „fő profil”, a kísérleti költészet átfogó bemutatása. Eleinte csak magamnak írtam, azzal a céllal, hogy átlássam ezt a hatalmas témát, feltérképezzem a legfontosabb szereplőket. Idővel kiderült, hogy ilyesmiről nem nagyon lehet olvasni, és esetleg másokat is érdekelhet, így egyre lelkesebben folytattam a munkát, kitaláltam az első, olasz sorozatot, amit újabbak követtek.Művészet, művész, hisztéria, egy 3-as… Mit is takar valójában ez az izgalmas elnevezés?


Igazából a név előbb megvolt, mint a blog. Amikor a művészettörténet államvizsgámra készültem nyáron az erkélyen, könyvekkel és jegyzetekkel körülbástyázva, akkor jutott eszembe ez a találmány az Art history és a hisztéria fúziójából. Jól tükrözte az akkori lelkiállapotomat, és később a blog számára is találó címnek bizonyult. Az Arthist3ria névben szereplő hármas a kísérleti költészeti sorozatnál került bele, a különböző elemek társítására utal.

Többször olvashatunk az Arthist3ria stábjáról, többes számban írt cikkekről. A kezdetektől fogva egyedül csinálod ezt a nehéz feladatot, vagy áll esetleg melletted valaki, egy társ-szerkesztő?

A „művészettel megtöltött légüres tér” eleinte Kovács Bodor Mátéval, a barátommal közös projekt volt, ő készítette és készíti ma is a fotókat a kiállításokon, amelyekről írok. A kísérleti költészeti sorozatokat egyedül csinálom.
Az Arthist3ria egy izgalmas bejegyzéssel indul útjára 2013. július 9-én
A jelenlét kanonizálása címmel, majd több érdekes cikkel folytatódik a „Poetry gets into life” sorozat elindulását megelőzően. Beszélnél ezekről a cikkekről? A kutatási területeddel szorosan összekapcsolódik a blog? Magad is alkotsz?

A korábbi cikkeket elsősorban kortárs művészetről, kiállításokról írtam, ilyenek ma is születnek; általában kikerülnek máshol megjelent szövegek is, de mostanában inkább tisztán konkrét és vizuális költőkkel foglalkozom a blogon. Doktori kutatási témám a hatvanas-hetvenes évek olasz kísérleti (vizuális és konkrét) költészete, amihez szorosan kapcsolódik az Arthist3rián közzétett gyűjtőmunka. A 'Poetry gets into life' az olasz alkotókra koncentrált, majd tavaly májusban egy nápolyi ösztöndíj kapcsán a városhoz köthető vizuális költőket is bemutattam. Az olaszok után további kutatásokból inspirálódva, világ körülivé bővítettem a kísérleti költészeti utazást, így a nemzetközi szcéna országonként jelentős alkotóiból is készül egy válogatás. Ez a sorozat a spanyolajkú konkrét költészettel indult, jelenleg Dél-Amerikában, Brazíliában járunk, és terveim szerint még sokáig tart majd a kalandozás. Még nem próbálkoztam meg a vizuális költészettel, bár a rajzolás és az írás is közel áll hozzám, szóval kit tudja, mit hoz a jövő...

A blog mint „művészeti tartalommal megtöltött légüres tér” valóban kiváló eszköz a kortárs művészek bemutatására, témáját tekintve is egyedülálló. Milyen módon, milyen fórumokon ismerhetik meg az olvasók az Arthisteriát? Tervezel-e nagyobb reklámot a blognak?

A doktori kutatás mellett a másik fontos célja az Arthist3riának, hogy ablakot nyisson egyolyan világra, amely szinte ismeretlen a magyar közönség számára. Örömteli és megtisztelő, hogy lassan, de biztosan nő az olvasók (vagy legalábbis a facebook-rajongók) száma.
Ha közérthetően beszélünk a dolgokról, akkor közelebb hozhatjuk akár a legelvontabb témát is. A kísérleti (konkrét, vizuális vagy hang-) költészet kifejezetten izgalmas, sokszínű és ma is élő terület, amit érdemes széles körben megismertetni. Bár az ilyen munkák más megközelítést igényelnek, mint egy lineáris vers vagy egy festmény, éppen ezért izgalmas felfedezést jelent belelátni egy teljesen új kifejezésmódba. Naivan abban bízom, hogy az Arthist3ria hozzájárulhat a kultúra és a művészetek iránti általános érdeklődés fenntartásához és az experimentális irányok elfogadásához. Óriási öröm volt, hogy idén a No Kredit Magazin
megkeresett, hogy rátaláltak a blogra, és a különleges téma miatt ajánlják is az Arthist3riát a magazin honlapján. Azóta elkezdődött egy hosszabb távú, inspiráló együttműködés, ami az blognak és a témának is jót tesz majd.


Az Arthist3ria blog azok számára is izgalmas lehet, és maradandó élményt is nyújthat, akik nem járatosak a kortárs irodalom és művészetek világában, sőt egészen más tudományterületeken mozognak. Találkozhatunk itt biológiával, matematikával, egy kis kémiával, a természettel, feminizmussal, politikával, egyszóval egy rendkívül színes palettával dolgozol. Szerinted kiknek szól elsősorban ez a blog? Lehetségesnek tartod-e oktatási jellegű felhasználását?

Örülök, ha így látod, szerintem is nagyon sokoldalú, szinte kimeríthetetlen forrása az izgalmaknak a kísérleti költészet, de én elfogult vagyok. Az a jó a blog-formátumban, hogy röviden, képekkel, akár videókkal lehet beszélni a költészetről, így nem csak poros szöveget, hanem remélhetőleg élményszerű tartalmat is kínál. Gondolkozom rajta, hogyan lehetne valamilyen szabadegyetemi átirata is a projektnek, mert látok benne potenciált.

                                        


Beszéljünk végül egy kicsit a jövőről. Mit várhatunk a blogtól a 2015-ös évben? Folytatódik a nemzetközi művészek sorozata? Tervezel-e magyar kortárs költőket is felvonultatni? Visszatérünk-e még az olasz irodalomhoz?

Igen, a Költők a világ körül sorozat folytatódik, még több földrészre ellátogatunk idén, de a többi maradjon meglepetés. A kortárs irány a másik fontos terület, amit szeretnék bemutatni, volt már rá kísérlet a spanyolokkal kapcsolatban, ezt is bővíteni fogom. A magyar kísérleti költészeti szcéna Kassáktól Tamkó Siratóig olyan gazdag, hogy annak egy külön blogot illene szentelni. Ez a terület talán kicsit ismertebb itthon, de a világ körüli úton természetesen fogjuk érinteni Magyarországot. Az olasz költészethez biztosan visszatérünk még, és reményeim szerint további kutatások eredményeit is megoszthatom a jövőben.

Érdeklődéssel és töretlen figyelemmel várjuk a soron következő bizarr alkotásokat, kortárs művészeket és az izgalmas bejegyzéseket!

 
Linkek: Arthist3ria

Poetry gets into life

Kísérleti költők a világ körül 1.

Hírek

Kelemen János (Jimmy) 80. születésnapját ünnepeljük!

Kelemen János, Jimmy, 80. születésnapját június 7-én, szerdán ünnepeljük. Hely: Magvető Café, Dohány u. 13. Időpont: 2023 június 7. 18.00.-20.00.

MDT 2023. áprilisi ülése

Az MDT következő ülése 2023 április 21-én, pénteken, az Ókortudományi Társaság 17.00-tól kezdődő felolvasó déluránján lesz, melynek helyszíne: ELTE BTK "A" épület, Kari Tanácsterem. Előadó: Draskóczy Eszter, előadásának címe: A látomás mint irodalmi műfaj: ...

MDT 2023. márciusi ülése

A Magyar Dantisztikai Társaság következő ülését 2023 március 31-én, pénteken, 15.30-tól, a szokott helyen (ELTE Olasz Tanszék, Kardos Tibor terem) tartja. Előadó: Franco Ricordi Előadásának címe: La Commedia di Dante in una nuova interpretazione poetica, filosofica e teatrale ...

"A költészet 360 fokos létező" Szkárosi Endre költőre és italianistára emlékezünk 2023. március 22-én 18:00 órakor az Olasz Kultúrintézetben.

Az MDT következő ülésének időpontja: 2023. március 10.

Az MDT következő ülésének időpontja: 2023. március 10. Armando Nuzzo előadását hallgathatjuk meg.

Az MDT következő ülésének időpontja 2022. október 28. helyett NOVEMBER 4!!

Az MDT soron következő ülésén Csantavéri Júlia "Szerepek és színek. Egy színházi és egy televíziós. Pokol-adaptáció a Kádár-korból" c. előadását hallgathatjuk meg.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 júniusi ülése

Király Erzsébet "«Itália bennük van». Művészi önértelmezések és Dante-kultusz a XIX-XX. század fordulóján" c. előadását hallgathatjuk meg a Magyar Dantisztikai Társaság következő ülésén.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülése

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülésén Mátyus Norbert előadását hallgathatjuk meg a Pokol I. énekének allegórikus olvasatairól.

Szkárosi Endrére Faragó Dániel emlékezik

Faragó Dániel beszéde Szkárosi Endre temetésén 2022. április 12. napon a Farkasréti Temetőben

Szkárosi Endrétől a Farkasréti temetőben veszünk végső búcsút, emlékét örökre megőrizzük.

Szkársoi Endre temetése a Farkasréti temetőben lesz 2022. április 12-én 14:30 órakor.
Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat   |  Beszámolók
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.