magyar   italiano

Amerikából jelentjük: Clevelandben is élnek olaszok

 

Amerikából jelentjük: Clevelandben is élnek olaszok*

 

Hogy Amerikában, az Egyesült Államokban is élnek olaszok, biztosan nem ismeretlen tény senki előtt. Vélhetően mindenki látott már legalább egy Keresztapát vagy más olyan filmet, amelyben amerikai olaszok a cselekmény szereplői, esetleg amerikai olasz közösségekben, városnegyedekben zajlik a történet, illetve tudna mondani olyan híres amerikai színészt és színésznőt, énekest-énekesnőt, sportolót vagy sportolónőt, akinek több-kevesebb olasz vér csörgedezik az ereiben. (Néhány név a teljesség legkisebb igénye nélkül: Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Liza Minnelli, Alyssa Milano, Frank Sinatra, Jon Bon Jovi, Madonna, Ariana Grande, Rocky Marciano, Joe DiMaggio, Julia Mancuso, Jennifer Capriati.)


Azt már talán kevesebben tudják, hogy nem csak az olyan, sokmilliós nagyvárosokban él jelentős számú olasz közösség és található olasz városnegyed, mint például New York City (New York) vagy Chicago (Illinois), hanem az olyan, többszázezres lakosságot számlálóakban is, amilyenek Boston (Massachusetts), Baltimore (Maryland), Syracuse (New York), St. Louis (Missouri) vagy éppenséggel az Ohio állambeli Cleveland. 


Cleveland belváros. 
Forrás:
https://clecityhall.com/2016/10/ 


Clevelandben már a 19. század közepétől laktak olaszok, nagyobb számban azonban jellemzően 1870–1920 között érkeztek – és nem kizárólagosan dél-olaszországi régiókból, például Campaniából vagy Szicíliából – a városba, valamint általánosságban véve az Egyesült Államokba olasz bevándorlók: több tízezres nagyságrendben az előbbibe, sok millióan az országba. (Aztán persze később is jöttek, és manapság is költöznek ide olaszok, legyen szó akár pár évtizede áttelepült egyetemi oktatóról vagy néhány hónapja érkezett nápolyi pincérfiúról.) Közülük sokan vállaltak kétkezi munkát hídépítéseken, vasúti építkezéseken, vettek részt csatornázási munkálatokban, dolgoztak a ruhaiparban gyári munkásként vagy szabóként, illetve tevékenykedtek aktívan a termelőiparban. Jó néhány olasz helyezkedett el orvosi, fogorvosi, ügyvédi pályán is, de jelentős számban dolgoztak még fodrászként, szakácsként, kőművesként. Vagy akár kőfaragóként, ahogy az egyik leghíresebb clevelandi olasz, a később politikai karriert is befutó, lombardiai származású Joseph (vagy Giuseppe) Carabelli (1850–1911), aki 1870-ben vándorolt ki New York városába, majd 1880-tól élt Clevelandben. Itt aztán vállalatot alapított (Lakeview Granite and Monumental Works, Lakeview Gránit és Emlékmű Művek), s a jelenleg is meglévő clevelandi olasz városnegyed közvetlen szomszédságában fekvő temető, a gyönyörű, történelmi jelentőségű Lakeview Cemetery emlékműveinek és szobrainak tetemes része az ő, valamint tehetséges (olasz) munkásai kezét dicséri.


Az olasz bevándorlók nagy számának köszönhetően a 19. század második felétől Clevelandben több olyan városrész alakult ki, amelynek lakossága akár 93-96%-ot meghaladó mértékben volt olaszországi születésű, de legalábbis olasz származású. Ezek közül a legjelentősebbek a város keleti oldalán, a központhoz közelebb fekvő Big Italy (Nagy Olaszország), valamint a szintén a keleti oldalon található Little Italy (Kis Olaszország) voltak. Mivel Big Italy-ból az 1920–30-as évektől kezdődően az olaszok elkezdtek még keletebbre költözni (a lakosság összetétele egyre inkább keveredett, a negyed némileg hanyatlófélben is volt, illetve a távolabbi városrészekben kedvezőbbnek mutatkoztak a lakhatási körülmények), a mai körzet hajdani olaszos múltjára már főként csak a Euclid Avenue-n, az East 66. utca magasságában található, olasz importtermékeket kínáló Gallucci’s kereskedés emlékeztet – az viszont töretlenül, hiszen az olasz ízek szerelmesei mindmáig gyakorta vásárolnak itt. Little Italy, Cleveland. 
Forrás: 
https://jovinacooksitalian.com/2013/04/26/clevelands-little-italy/


Elevenebben él tovább a vörös téglával lerakott, sajátos hangulatú Murray Hill Road és a forgalmas Mayfield Road találkozásánál, valamint a környező néhány utcában elterülő Little Italy városrész, ahova 1885-től kezdve érkeztek olaszok, s amely – az itt fellehető gasztronómiai élvezeteknek, a két fő utcán található népszerű éttermeknek, kávézóknak és cukrászdáknak, művészeti galériáknak, dekor- és kreatív üzleteknek, ajándékboltoknak köszönhetően – manapság is kedvelt úti célja és találkozási pontja mind a Clevelandbe látogató turistáknak, mind a helyi lakosságnak. Noha a vendéglátó helyiségek olaszsága ma már olykor csak szimbolikus értékkel bír, napközben a Presti’s és a Corbo’s pékségek-cukrászdák (bakery-k) kávéfajtái és süteményei, köztük a cannoli és a babà csábítják ide a látogatókat. (Arról egyébként minden helybélinek határozott – és sokszor éppen ellentétes – véleménye van, hogy a Presti’s és a Corbo’s közül melyik a jobb, az „igazi”), Délidőben és főleg este viszont az Etna, a Mamma Santa, a Mia Bella, a Trattoria Romans Garden, az Angelo’s Nido Italia, a Michelangelo’s, a Valentino’s és más olasz éttermek-pizzériák tésztái, pizzái és egyéb ételremekei, valamint egyebek mellett a Tavern of Little Italy, a Lou’s Tavern és a Lounge Leo italválasztéka biztosítják vendégeik számára a pezsgést és a kellemes kikapcsolódást. A negyed olaszos hangulatát emelik a „olasz-amerikai nép történeté”-t (La Storia del Popolo Italo-Americano) ábrázoló, a Mayfield Road-on található színes falfestmény, a több ház előkertjében felfedezhető Szűz Mária-szobrok vagy a Tony Brush Park bejáratánál felállított Kolumbusz-szobor is.


Presti’s Bakery (saját fotó)


A clevelandi olaszok a kezdetektől fogva ragaszkodtak származásukhoz, más (pl. szlovák, lengyel, magyar stb.) nemzetiségi csoportoktól és közösségektől eltérően azonban sokszor nem is annyira a nemzeti, mint inkább regionális szinten, szülővárosukhoz vagy szülőfalujukhoz, családi szokásaikhoz és hagyományaikhoz köthetően. Ennek ellenére természetesen a közös olasz gyökerek gondozása is hangsúlyt kapott: ennek Little Italy-ban a vallási és egyben a közösségi élet ápolását is szolgáló, 1892-től működő Holy Rosary (Szent Rózsafüzér) római katolikus templom, valamint a Carabelli által 1895-ben indított, dolgozó olasz édesanyákat segítő bölcsödéből és óvodából kinőtt, az olajmágnás (s egyébiránt Carabelli barátja) John D. Rockefeller (1839–1937) támogatásával (újra)épített, 1900-ban felavatott és lányának nevét viselő Alta House közösségi ház voltak a fő központjai. Pontosabban szólva még manapság is azok, amikor pedig a lakosság összetétele már meglehetősen kevertté vált: többek között a Case Western Reserve Egyetem közelsége miatt, amelynek hallgatói nagy számban laknak itt albérletben egyetemi tanulmányaik alatt, továbbá mert az elmúlt évtizedekben sok olasz származású külvárosi házakba költözött. A fentiek mellett Little Italy-ban – persze szintén nem csak olasz származásúak részére – Cleveland Montessori School néven Maria Montessori nevelési, pedagógiai elveit követő magániskola is működik, míg néhány háztömbbel arrébb (immáron a University Circle városrészben) Montessori High School nevet viselő középiskola található.Az Alta House közösségi ház Little Italy-ban. 
Forrás:
http://www.altahouse.org/


A Clevelandi Szépművészeti Múzeum (Cleveland Museum of Art) olasz gyűjteményéről szintén érdemes szót ejteni: a kollekció számos értékes művészeti alkotást, festményt és szobrot tartalmaz olyan neves alkotóktól, mint Fra Angelico (1395-1455), Filippo Lippi (1406-1469), Andrea Mantegna (1431-1506), Francesco Botticini (1446-1498), Guido Reni (1575-1642), Massimiliano Soldani (1656-1740), Francesco Trevisani (1656-1746) és sokan mások.


Cleveland Museum of Art (saját fotó)


Fontos clevelandi olasz identitásmegőrző közösségi és emlékhely még az Olasz Kulturális Kert (Italian Cultural Garden), amely a városban található többi nemzetiségi kert között fekszik (mellesleg a magyartól sem messze). E kétszintes park, „az olasz kultúra amerikai demokráciához való hozzájárulásának szimbóluma” 1930 őszén nyitotta meg a kapuit, s a római Villa Medicinél található szökőkút mintájára készült, reneszánsz stílust idéző fontana mellett egy Vergilius-mellszobrot, Dante-szobrot, továbbá Petrarcát, Giottót, Michelangelót, Leonardo da Vincit, Giuseppe Verdit és Guglielmo Marconit ábrázoló domborműveket is megcsodálhatnak a látogatók. Az Olasz Kulturális Kert azonban nem pusztán egy szép park: több kulturális eseménynek is helyszínéül szolgál, köztük a talán legnépszerűbb itteni olaszos rendezvénynek, az évente tartott, július végi Opera in the Italian Garden-nek (Opera az Olasz Kertben), de az Olasz Köztársaság ünnepét is többször tartották már e helyszínen. Mindemellett az olaszok rendszeres részvevői a kulturális kertek (Cleveland Cultural Gardens) mottója: Peace Through Mutual Understanding (Béke a kölcsönös megértésen keresztül) jegyében szervezett, 1945 óta futó augusztusi rendezvénynek is, a változatos programokat, köztük zászlós felvonulást, előadásokat, kiállításokat, sőt ünnepélyes állampolgársági ceremóniát is magában foglaló One World Day-nek (Egy Világ Napja).


Dante szobra, Italian Cultural Garden.
Forrás: 
http://www.clevelandculturalgardens.org/gardens/italian-garden/Zászlós felvonulás a Clevelandi Kulturális Kertek rendezvényén, a One World Day-en.
Forrás:
http://www.clevelandpeople.com/events/2016/one-world-day-2016.htm


A Clevelandben évről évre megrendezett, neves olaszos programokat illetően az említetteken túl még több esemény is szót érdemel. Augusztus 15-ére, Nagyboldogasszony napjára, vagyis Szűz Mária halálának és mennybevételének az ünnepére (amely szünnapot Olaszországban Ferragostónak is neveznek) esik az egyik legnagyobb szabású efféle program Little Italy-ban: a Feast of the Assumption. A rendezvény valójában nem csak egy napig tart, hanem egy igazi, többnapos ünnepségsorozat, amelyre a környék fő utcáit le is zárják a forgalom elől, s ott árusok kínálnak különféle ételeket, italokat, portékát, miközben sok ezer látogató sétál fel-alá a városnegyed, valamint a hajnalig nyitva tartó éttermek és bárok vendégszeretetét élvezve. Az ünnepségek talán legemelkedettebb pontja az a hagyományos körmenet, amely során egy Szűz Mária-szobor jár körbe ünnepélyesen a környező utcákon.


Körmenet a Feast of the Assumption alatt Little Italy-ban.
Forrás:
http://cleveland.cbslocal.com/top-lists/guide-to-the-feast-of-the-assumption/


Az olaszok másik jelentős eseményére, a Columbus Day Parade zenés-dobos felvonulásra ellenben október második hétfőjén kerül sor: ekkor tartják az amerikaiak az USA-ban ünnepnapnak (s így munkaszüneti napnak) kijelölt Kolumbusz-napot annak tiszteletére, hogy a genovai származású Kolumbusz Kristóf 1492. október 12-én érte el az Újvilág partjait. Nem csak ez a nap fontos azonban októberben olasz-amerikai szempontból, hanem az egész hónap az, és nem is csupán Clevelandben, hanem az egész Egyesült Államokban: október az Olasz-Amerikai Örökség és Kultúra Hónapja (Italian American Heritage and Culture Month), amelyet az amerikai olaszok és eredményeik, sikereik, amerikai kultúrához való hozzájárulásuk elismeréseként országszerte kísérnek – még ha államról államra változó mértékben is – ünnepségek és programok.


Columbus Day Parade, pillanatkép a felvonulásról. 
Forrás:
http://www.clevescene.com/cleveland/19-photos-of-the-columbus-day-parade-in-little-italy/Slideshow/4392450


Aki az olasz mozi iránt érdeklődik, ugyancsak jó helyen jár Clevelandben: szintén évente rendezik meg a már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Clevelandi Olasz Filmfesztivált (Cleveland Italian Film Festival), amelyen díjnyertes (Oscar-díjas, David di Donatello-díjas stb.) olasz filmeket mutatnak be szeptember közepétől október közepéig, hétről hétre minden csütörtökön. Emellett a legrangosabb ohiói filmes rendezvény, az 1977-ben indult, nagyszabású tavaszi Clevelandi Nemzetközi Filmfesztivál (Cleveland International Film Festival, CIFF) programja keretében is jellemzően több olasz alkotást vetítenek le minden évben. 

Bár nem ritka, hogy a másod-, harmad- vagy sokad-generációs olaszok már nem beszélik (jól) származásnyelvüket, a helyi olasz médiáról is szót kell ejteni. Korábban, a 20. század első felében több olasz újság működött Clevelandben (La Voce del Popolo Italiano, La Stampa, L’Araldo), manapság az 1992-ben indult, részben olaszul, javarészt angol nyelven publikáló La Gazzetta Italiana a környékbeli amerikai olaszok havilapja. Az online felülettel is rendelkező újságban olaszországi és ohiói, olasz-amerikai hírek egyaránt helyet kapnak, de receptekről, kulturális-történelmi kérdésekről és sok más témáról egyaránt tájékozódhat az olvasó. A nyomtatott sajtó mellett olasz és angol nyelvű rádióadásokat is találhatnak az olasz és olasz-amerikai hírek, illetve az olasz kultúra, nyelv és – főként – zene iránt érdeklődők. Követhetik például a szombatonként este hattól nyolcig hallható Radio Italia programot a WRUW-FM 91.1, illetve a minden vasárnap délelőtt tíztől déli tizenkét óráig tartó Memories from Italy (Olaszországi emlékek) műsort a John Carroll Egyetem rádióadója, a WJCU FM 88.7 hullámhosszán (vagy akár interneten, ahol szintén élőben hallgatható mindkét adás).


Ha valaki az olasz nyelv és kultúra tanulására vállalkozna (vagy azt folytatni szeretné), akkor több felsőoktatási intézményben találhat erre lehetőséget Clevelandben és vonzáskörzetében. Olasz tanulmányi programot és/vagy nyelvi kurzusokat, valamint (részben vagy egészében) olaszos témájú órákat kínál a Clevelandi Állami Egyetem Világnyelvek, Irodalmak és Kultúrák Tanszéke (Cleveland State University, Department of World Languages, Literatures, and Cultures), a Case Western Reserve Egyetem Modern Nyelvek és Irodalmak Tanszéke (Case Western Reserve University, Department of Modern Languages and Literatures), a John Carroll Egyetem Klasszikus és Modern Nyelvek és Kultúrák Tanszéke (John Carroll University, Department of Classical and Modern Languages and Cultures), a Kenti Állami Egyetem Modern és Klasszikus Nyelvi Tanulmányok Tanszéke (Kent State University, Department of Modern & Classical Language Studies), az Oberlin Főiskola Francia és Olasz Tanszéke (Oberlin College, French and Italian Department), illetve a sokszor csak Tri-C-nek nevezett „közösségi főiskola”, a Cuyahoga Community College.


Robogó és autó Little Italy egyik főutcáján (saját fotó)


Ahogyan az a fentiekből is látható, az olaszok Cleveland lakosságának szerves és jelentős részét képezik. Ezt bizonyítja még, hogy az Erie-tó partján fekvő városban tiszteletbeli olasz konzulátus működik (Consolato Onorario d’Italia a Cleveland / Honorary Consulate of Italy in Cleveland, a tiszteletbeli konzul: Serena Scaiola Ziska); hogy Cleveland 2009-től testvérvárosi (barátvárosi) kapcsolatokat ápol Vicenzával; valamint hogy az évente ismétlődő rendezvények mellett sok további programra: koncertekre, kiállításokra, könyvbemutatókra stb. is sor kerül. (Hogy csak egy világsztár fellépőt említsünk, 2011-ben a Rock & Roll Hall of Fame-ben – Rock & Roll Hírességek Csarnoka – adott koncertet Adelmo Fornaciari, ismertebb nevén Zucchero; de korábban, illetve azóta is több neves előadó és alkotó járt már Clevelandben, valamint látogat a városba mind a mai napig.) Mindemellett a Facebookon a clevelandi olaszok több száz tagját számláló csoport működik Italiani a Cleveland (Olaszok Clevelandben) néven; valamint további érdekesség lehet, hogy anyai ágon a város polgármestere, Frank G. Jackson is rendelkezik olasz felmenőkkel.


La storia del popolo italo-americano - falfestmény Little Italy-ban a Mayfield Roadon (saját fotó)


A 2010-es népszámlálás adatai szerint mintegy 770 ezer körülire tehető az Ohióban élő olasz származásúak száma, míg Cleveland és környéke népességének hozzávetőlegesen öt százalékát adja az olasz háttérrel rendelkező lakosság. Jelenleg is számos olasz cég és vállalat működik Ohióban és a városban, valamint annak vonzáskörzetében, a legújabb ideérkező generációknál pedig már főként a brain drain, a szellemi elit elcsábításának a hatása érezhető: az elmúlt években-évtizedekben áttelepült több ezer olasz között nagy számban vannak kutatók, üzletemberek, cégtulajdonosok, orvosok, művészek, zenészek. A „régi” és „új” olaszok továbbélő értékeinek és hagyományainak, a város olasz közösségi és emlékhelyeinek, a helyi olasz-amerikai médiának, valamint a változatos olasz kulturális programoknak köszönhetően az olasz lakosság ma is kétségtelenül figyelemreméltó, sajátos és élénk színezetet ad Clevelandnek és a város életének, kultúrájának.
 


 

Mátyás Dénes
Szegedi TudományegyetemBibliográfia: 

Cleveland Historical. A project by Center for Public History + Digital Humanities at Cleveland State University: https://clevelandhistorical.org/
„Serena Scaiola, Italian Honorary Consul in Cleveland” (interjú Serena Scaiola tiszteletbeli konzullal), in We the Italians: http://wetheitalians.com/single_post/italy-in-ohio-meet-the-italian-honorary-consul-serena-scaiola
Van Tassel, David – Grabowski, John (eds.), The Encyclopedia of Cleveland History, 2nd edition, Bloomington (IN), Indiana University Press in association with Case Western Reserve University and the Western Reserve Historical Society, 1996. A kötet digitalizált, folyamatosan frissített és bővített változata (The Encyclopedia of Cleveland History. A joint effort by Case Western Reserve University and the Western Reserve Historical Society): http://ech.case.edu/index.html
Veronesi, Gene P., Italian-Americans & Their Communities of Cleveland, Cleveland (OH), Cleveland State University, 1977. A kötet digitalizált változata (a Cleveland State University Library gondozásában): http://web.ulib.csuohio.edu/italians/

Néhány érdekes link: 

Helyek és intézmények:
Alta House: http://www.altahouse.org/
Cleveland Montessori School: http://clevelandmontessori.org/
Cleveland Museum of Art: http://www.clevelandart.org/
Holy Rosary Church: https://holy-rosary.org/
Italian Cultural Garden: http://www.clevelandculturalgardens.org/gardens/italian-garden/
Lakeview Cemetary: https://lakeviewcemetery.com/
Little Italy: http://clevelandlittleitaly.com/
Montessori High School: https://www.montessorihighschool.org/
Rock & Roll Hall of Fame: https://www.rockhall.com/
The Cleveland Cultural Gardens Federation: http://www.clevelandculturalgardens.org/

Média:
La Gazzetta Italiana: http://www.lagazzettaitaliana.com/
Memories from Italy rádióműsor: http://www.wjcu.org/shows/2016fall/info/6
Radio Italia rádióműsor: https://wruw.org/program/radio-italia

Filmefesztiválok:
Cleveland International Film Festival: http://www.clevelandfilm.org/
Cleveland Italian Film Festival: http://www.italianfilmfests.org/cleveland.html

Clevelandi és környékbeli felsőoktatási intézmények olaszos kurzuskínálatai:
Case Western Reserve University, Department of Modern Languages and Literatures: http://dmll.case.edu/undergraduate/italian/
Cleveland State University, Department of World Languages, Literatures, and Cultures: https://www.csuohio.edu/class/world-languages/world-languages
Cuyahoga Community College: http://www.tri-c.edu/programs/course-descriptions/ital.html
John Carroll University, Department of Classical and Modern Languages and Cultures olaszos kurzuskínálatáról: http://sites.jcu.edu/language/pages/italian/
Kent State University, Department of Modern & Classical Language Studies: https://www.kent.edu/mcls/programs-italian
Oberlin College, French and Italian Department: http://new.oberlin.edu/arts-and-sciences/departments/french/ 
 

*Jelen írás 2015-2016-os Fulbright ösztöndíjnak köszönhetően készülhetett el.

Hírek

19.4.24 Presentazione del sito web Giorgio Pressburger

Életének 81. évében elhunyt Kelemen János filozófus, italianista, a Dante kutatás nemzetközileg ismert szakértője, az MTA rendes tagja, akit kollégái és barátai legtöbbször Jimmy-nek szólítottak.

Kelemen János (Jimmy) 80. születésnapját ünnepeljük!

Kelemen János, Jimmy, 80. születésnapját június 7-én, szerdán ünnepeljük. Hely: Magvető Café, Dohány u. 13. Időpont: 2023 június 7. 18.00.-20.00.

MDT 2023. áprilisi ülése

Az MDT következő ülése 2023 április 21-én, pénteken, az Ókortudományi Társaság 17.00-tól kezdődő felolvasó déluránján lesz, melynek helyszíne: ELTE BTK "A" épület, Kari Tanácsterem. Előadó: Draskóczy Eszter, előadásának címe: A látomás mint irodalmi műfaj: ...

MDT 2023. márciusi ülése

A Magyar Dantisztikai Társaság következő ülését 2023 március 31-én, pénteken, 15.30-tól, a szokott helyen (ELTE Olasz Tanszék, Kardos Tibor terem) tartja. Előadó: Franco Ricordi Előadásának címe: La Commedia di Dante in una nuova interpretazione poetica, filosofica e teatrale ...

"A költészet 360 fokos létező" Szkárosi Endre költőre és italianistára emlékezünk 2023. március 22-én 18:00 órakor az Olasz Kultúrintézetben.

Az MDT következő ülésének időpontja: 2023. március 10.

Az MDT következő ülésének időpontja: 2023. március 10. Armando Nuzzo előadását hallgathatjuk meg.

Az MDT következő ülésének időpontja 2022. október 28. helyett NOVEMBER 4!!

Az MDT soron következő ülésén Csantavéri Júlia "Szerepek és színek. Egy színházi és egy televíziós. Pokol-adaptáció a Kádár-korból" c. előadását hallgathatjuk meg.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 júniusi ülése

Király Erzsébet "«Itália bennük van». Művészi önértelmezések és Dante-kultusz a XIX-XX. század fordulóján" c. előadását hallgathatjuk meg a Magyar Dantisztikai Társaság következő ülésén.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülése

A Magyar Dantisztikai Társaság 2022 májusi ülésén Mátyus Norbert előadását hallgathatjuk meg a Pokol I. énekének allegórikus olvasatairól.
Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat   |  Beszámolók
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.