magyar   italiano

A Könyvek Majálisa és a Könyv Világfővárosa

A Könyvek Majálisa és a Könyv Világfővárosa
A könyv ünnepe Olaszországban

Április 23-a és május 31-e között immár hatodik alkalommal kerül sor A Könyvek Majálisa (Il Maggio dei libri) című, az olvasást népszerűsítő kampányra. Egész Olaszországban több mint 1700 esemény közül választhatnak az érdeklődők. A leggazdagabb programot Emilia-Romagna tartomány kínálja.

Slama Györgyné Börcsök Gizella A könyvek májusban kinyílnak (I libri sbocciano in maggio) 


Ahogyan a természet, úgy az olvasási kedvünk is újraéled májusban. A 2011-ben útjára indított A Könyvek Majálisának célja, hogy felhívja a figyelmet az olvasásnak a személyes, kulturális és polgári fejlődésben betöltött társadalmi értékére. 

A Kultuszminisztérium Könyv- és olvasás-központja (Centro per il Libro e la lettura) szervezésében, az Oktatási, Egyetemi és Kutatási Minisztériummal (Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca) együttműködésben, a Köztársasági Elnök védnöksége alatt évente megvalósuló akciót – többek között – az UNESCO Olasz Nemzeti Bizottsága is támogatja. Nem véletlenül, hiszen az egyre népszerűbb program kezdő napja április 23., melyet 1995-ben az UNESCO A könyv és a szerzői jogok világnapjává jelölt ki, különös tekintettel az Internet- és az online-adatbankok gyors elterjedésére. (Április 23. szimbolikus jelentéssel bír, mivel ezen a napon és egyazon évben, 1616-ban halt meg William Shakespeare, Miguel de Cervantes és Inca Garcilaso de la Vega is. Szintén április 23. jelöli Maurice Druon, Halldór Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla és Manuel Mejía Vallejo születésének vagy halálának dátumát.) 

A 2016-os év fő szlogenje: Ha könyvek, virágozni fognak (Se son libri fioriranno), melyet további három üzenet egészít ki: Ha olvasok, több mint hét életet élek (Se leggo vivo più di 7 vite), Az olvasás szabadsága (Liberi di leggere) és A könyv jótanácsot ad (Il libro porta consiglio). Ezek mind az olvasás szeretetére ösztönöznek, és kifejezik a kampány szándékát: az olvasás személyiségünk fejlődését segíti, táplálja elménket, új ötleteket, gondolatokat inspirál, és végtelen élményhez juttat.
Az ez évi gazdag program egyik vezérfonala Shakespeare halálának 400. évfordulójához kapcsolódik. A British Councillal együttműködésben számos esemény keretében ünneplik iskolákban, intézményekben Shakespeare nagyságát és jelentőségét, és nemcsak irodalmi, hanem szocio-antropológiai vonatkozásban is. A másik szál a könyvterápia (biblioterapia): egészségügyi szakemberek javasolják az olvasást azért, hogy – a könyvélmény nyújtotta katarzis által – jobban megismerjük magunkat, megszabaduljunk belső, lelki betegségeinktől. A harmadik, az ún. „Little free library” egy olyan kis fadoboz, amely a napi közlekedési útvonalakon, utcákon, tereken van elhelyezve, és csak néhány könyv található benne. Ez az ingyenes minikönyvtár a Végy egy könyvet, hozz egy másikat! (Prendi un libro, porta un libro!) szlogenjével hívja fel magára a figyelmet, és csatlakozik A Könyvek Majálisához – s a szervezők reményei szerint szokásként egész Itáliában el fog terjedni.

Az olvasási szenvedély évről évre újabb és újabb kreatív projekteket inspirál, amelyek kiviszik a könyveket hagyományos környezetükből, megmutatván, hogy azok mindenütt „otthon vannak”. Éppen ezért a kampány arra biztat, hogy ne csak a hagyományos helyszínek, mint könyvtár, könyvesbolt, iskola, hanem olyan különleges helyek is, mint a közterek, parkok, mozik, autóbuszok, fitnesztermek, éttermek, üzletek stb. is vegyenek részt a kampányban. A legjobb projekteket kategóriánként (könyvtárak, iskolák, kulturális egyesületek, börtönök, könyvesboltok) jutalmazzák A Könyvek Majálisa 2016-díjjal.

A Könyvek Majálisa kampány hivatalos honlapja (http://www.ilmaggiodeilibri.it/), mely a folyamatosan bővülő országos programot koordinálja, többféle címen rákereshető módon jeleníti meg a különféle eseményeket, illetve térképen mutatja be régiónként a projekteket. A legtöbb, 161 kezdeményezés Emilia-Romagna tartományban található. A második helyen Toscana (155), míg a harmadik és negyedik helyen Lazio (151) és Umbria (151) szerepel. A legkevésbé aktív régiók: Trentino-Alto Adige (21) és Valle d’Aosta (12).
Az olvasási és a kampányhoz kapcsolódó élményeinket, fotókat, videókat, javaslatokat és eseményeket a közösségi hálókon is megoszthatjuk:
Facebook (facebook.com/ilmaggiodeilibri) és Twitter (twitter.com/maggiodeilibri).

A könyv és a szerzői jogok világnapja sikere arra inspirálta az UNESCO-t, hogy kifejlessze A könyv világfővárosa koncepciót (World Book Capital City) – az első ilyen főváros 2001-ben Madrid volt. Az évente odaítélt címmel (mely A könyv és a szerzői jogok világnapjától, április 23-tól a következő év április 22-ig terjedő egy teljes évre szól) az UNESCO a város könyvet és olvasást népszerűsítő promóciójának minőségét és az egész könyvipar szereplőinek az elkötelezettségét ismeri el. A kinevezéssel semmilyen anyagi támogatás nem jár. A kiválasztási folyamatban – az UNESCO-n kívül – részt vesz a Nemzetközi Kiadók Társasága (International Publishers Association, IPA), a Könyvtári Társaságok és Intézmények Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) és a Nemzetközi Könyvkereskedők Szövetsége (International Booksellers Federation, IBF), ily módon biztosítva a könyvipar három ágának a döntéshozatalban való részvételét.

Az első és mindezidáig egyetlen olasz város, Torinó 2006-ban volt A könyv világfővárosa. Magyar város még nem szerepel a jelöltek között.

Az alábbi táblázat 2017-ig mutatja A könyv világfővárosa címet elnyert városokat. 
2004. október 25-én Párizsban ült össze a kiválasztó bizottság, hogy értékelje Teherán és Torinó pályázatát. A 2006-os A könyv világfővárosa címet Torinó – Rómával együttműködésben kialakított – kiemelkedő, a társadalmi és szakmai szektort rendkívüli módon mobilizáló programjának köszönhetően nyerte el. A 2006. április 23-tól 2007. április 22-ig terjedő programév könyvet promocionáló 848 eseménye között új ad hoc rendezvények is épp úgy megtalálhatóak voltak, mint a már ismert, évente megrendezett események – mint a Nemzetközi Könyvvásár (Fiera Internazionale del Libro), a Torinói Filmfesztivál (Torino Film Festival), a Nemzetközi Irodalmi Fesztivál (Festival Internazionale Letterature), vagy a Strega-díj (Premio Strega) – különkiadásai. A program hivatalos jelmondata: Torinó a könyv világfővárosa Rómával együtt: két fellapozandó város (Torino Capitale Mondiale del Libro con Roma: due città da sfogliare). A több száz torinói eseménynek, találkozóknak, előadásoknak, vitaesteknek, koncerteknek, kiállításoknak és seregszemléknek színházak, könyvtárak, szalonok és utcák, terek adtak otthont. Nemcsak a városnak, hanem az egész piemonti régiónak szóltak a színes és színvonalas programok. Torinó 10 körzetének kulturális programját egy-egy írásjel szimbolizálta. A kettőspont alatt – mely a magyarázatot és az elmélyedést jelképezte – a Kilenc Mester (Luigi Luca Cavalli-Sforza, Carlo Ginzburg, James Hillman, Joseph Stiglitz, Abraham Yehoshua, Peter Singer, Mario Vargas Llosa, Steven Rose, George Steiner) tartott előadásokat. A kérdőjel – mely magától értetődően az élet nagy kérdéseit reprezentálta – a Gonoszhoz szóló kérdéseket szimbolizálta (amely a Kérdések Istenhez megfelelője, mindkettő szerepelt a Torinó Spiritualitása kulturális ciklusban). A pont egy történet lezárását és egy új kezdetét jelképezte. A felkiáltójel alatt a nevetés és a meglepetés témáit járták körül. A vessző az interkulturális párbeszédet szimbolizálta. A zárójel a közbeszúrt mondatra utalt, a három pont (...) az improvizációra és a kreativitásra buzdított, míg a kukac (@) az informatika és a virtuális írás szimbólumaként, az idézőjel a neologizmusok és szlengek metaforájaként, míg a pontosvessző az összehangolás jeleként működött. Torinó A könyv világfővárosa nyitóünnepségét 2006. április 22-én felolvasásokkal tette színesebbé, a kulturális és színházi élet kiemelkedő személyiségeinek szereplésével. Másnap Piemonte művészei nagy találkozón ünnepelték meg a zene és az irodalom kapcsolatának gazdagságát.

A római rendezvény nemcsak a városban, hanem a megyében és az egész régióban mozdította elő az olvasás ügyét, egy nemzetközi együttműködési hálózatot hozva létre, melynek célja az olvasásra nevelés. A programot két téma köré építették fel: az egyik a Róma könyvtárai, a másik a Basilica di Masenzio Nemzetközi Irodalmi Fesztivál volt. A város irodalmi díjai – közöttük a hatvanadik évfordulóját ünneplő Strega-díj – is a gazdag évad részét képezték. A XVI-XIX. századi Grand Tour – mely az európai értelmiség képzésének része volt – inspirálta a Grand Re-tour elnevezésű koncepciót. A Cataniából, illetve Siracusából induló és Orta San Giulióban záruló útvonal állomásai: Genova, Lecce, Urbino, Firenze, Velence, Róma, Nápoly, Bologna, Parma, Torinó és Milánó voltak. A különféle rendezvények, közöttük egy kulturális és egy társadalmi-gazdasági nemzetközi konferencia, a Humán táj (Il Paesaggio Umano) színházi előadás, koncertek, előadások célja az volt, hogy feltárják, a világ feltörekvő részein milyen szerepe lehet a kultúrának, a kreativitásnak és az olasz nyelvnek az értelmiség képzésében.

A Torino, a könyv világfővárosa 2006 nyitóceremóniája alkalmából tartott beszédében az UNESCO főigazgatója kifejtette: „A könyv világfővárosa elismerés, jóllehet megérdemelt, nem egy újabb szimbolikus cím; a város számára konkrét, gyakorlati feladat, amely egyszerre kulturális és ipari, oktatási és gazdasági is. A kiadói tevékenység és az olvasás propagálása révén az ügy nemzetközi szintű szolgálatát jelenti.” „Fontos elismerés” – tette hozzá –, „mivel a könyv, ahogy gyakran ismételjük, az egyéni fejlődés alapvető eszköze, és a szabadság, a demokrácia és a társadalmi és interkulturális párbeszéd nélkülözhetetlen eleme. A szerzői jogok, melyek a szellemi munkának és azok létrehozóinak morálját és az öröklési jogokat képviselik, jogi kereteket biztosítanak, melyek együttműködésekre ösztönöznek.”

„Az írott szó története az emberiség történelme. A könyvek ereje mind az egyéni célok megvalósításában, mind a társadalmi változások elérésében páratlan.”
(www.unesco.hu/kultura/konyv-szerzoi-jog)

„Aki nem olvas, 70 évesen csak egy életet élt: a sajátját. Aki olvas, 5000 évet élt […]” Umberto Eco

Források:
http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=32334&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html
http://www.cepell.it/articolo.xhtm
https://it.wikipedia.org/wiki/Torino_Capitale_Mondiale_del_Libro_con_Roma
http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=32556&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Hírek

Vígh Éva "A párduc szimbolikája a középkori irodalomban" c. előadása

Vígh Éva előadásának a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára ad otthont 2019. június 13-án 17:00 órakor.

Vígh Éva "ÁLLATSZIMBÓLUMTÁR A – Z" c. kötetének bemutatója

A kötetbemutató a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmához kapcsolódóan kerül megrendezésre Szegeden, 2019. június 14-én, 17:00 órakor.

Magyar Dantisztikai Társaság 2019. júniusi ülése

A Magyar Dantisztikai Társaság következő ülése 2019 június 21-én, pénteken, 15.30-tól lesz megtartva Nagy József előadásával.

Magyar Dantisztikai Társaság 2019. májusi ülése

Az MDT következő ülésén Olbert Mariann előadását hallgathatjuk meg az elkészült Pokol-kommentárhoz készült illusztratív ábrákról.

26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: Fordítás és ferdítés, a Balatonfüredi Fordítóháztól a Balassi Műfordítói Nagydíjig

Érdekes előadás a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon " Fordítás és ferdítés, a Balatonfüredi Fordítóháztól a Balassi Műfordítói Nagydíjig" címmel

Magyar Dantisztikai Társaság 2019. márciusi ülése

A MDT márciusi ülésén Faragó Dániel Inferno Dantis, avagy színpadra írni Dante Poklát című előadását hallgathatjuk meg.

Politikai mozgalmak és avantgárd c. tanácskozás és a XXII. AIPI Kongresszuson elhangzott előadások szövegeinek bemutatója

Tanácskozás és bemutató az Olasz Kulturintézetben a Horvát Nagykövetség együttműködésével 2019. március 6 szerda –15.00-19.00 óra

Magyar Dantisztikai Társaság 2019. februári ülése

Az MDT következő ülését 2019 február 22-én, pénteken, 15.30-tól, a szokott helyen (ELTE Olasz Tanszék, Kardos Tibor terem) tartja. Nagy Eszter, előadásának címe: Krizsafán fia György Szent Patrik Purgatóriumában: a Visiones Georgii túlvilágképe az Isteni színjáték és a ...

Dantisztikai könyvbemutató

2019. február 14-én (CS) 18 órakor dantisztikai könyvbemutató lesz a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.

Magyar Dantisztikai Társaság 2019. január

A Magyar Dantizstikai Társaság következő ülését 2019 január 25-én, pénteken, 15.30-tól, a szokott helyen (ELTE Olasz Tanszék, Kardos Tibor terem) tartja meg. Előadók: Kelemen János, előadásának címe: Pokol-kommentárunk eddigi tanulságai; Hoffmann Béla, előadásának ...
Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat   |  Beszámolók
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.