magyar   italiano

Az AIPI XXII. Kongresszusa az ELTE Bölcsészkarán

Bevezető

Associazione Internazionale dei Professori d’ Italiano

XXII Congresso

La stessa goccia nel fiume” – “Il futuro del passato”

Gli studi di italianistica tra tradizione e modernità


Budapest, 31 agosto – 3 settembre

Università degli Studi Eötvös Loránd (ELTE)

Az AIPI XXII. Kongresszusa az ELTE Bölcsészkarán

Program (xls)


Általános ismertetés


Az Associazione Internazionale dei Professori di Italiano (Egyetemi Olasztanárok Nemzetközi Szövetsége) olasz irodalommal, kultúrával, történelemmel, művészet- és kultúrtörténettel, illetve művészet- és kulturszociológiával, nyelvműveléssel, a kultúra és a társadalom új jelenségeivel a nyelv, a média, a technológia szempontjából is foglalkozó, több száz egyetemi oktatót és kutatót fog össze a világ minden részéről. Elsősorban Európa, Észak- és Dél-Amerika országaiból, ahol olasz szakos egyetemi oktatás létezik, de máshonnan is: Afrikából (pl. Tunézia, Kamerun), Japánból, Törökországból, Oroszországból, Litvániából, Macedóniából és így tovább. 

Az AIPI kétévenként tartja nemzetközi tudományos kongresszusát, amelyen – a plenáris üléseken túl - legalább nyolc párhuzamos szekcióban hangzanak el előadások, amelyek azután a konferencia Aktájában megjelennek. A kongresszuson zajlik a szervezet közgyűlése, amelyen a legfontosabb döntéseket hozzák, ahol az elnököt és az elnökséget megválasztják, a Társaság életének fontosabb lépéseire javaslatokat tesznek.

A kétévi kongresszusok egyikét egy olaszországi városban (legutóbb, 2014-ben Bariban, előtte többek között Cagliariban, Bresciában, Urbinóban), a másikat egy Itálián kívüli egyetemi városban (legutóbb, 2012-ben Salzburgban, előtte többek között Krakkóban, Splitben, Bonnban) tartják augusztus utolsó, szeptember első napjaiban. A 2016-os kongresszus megrendezésének jogát és dicsőségét az ELTE BTK, illetve annak Italianisztikai Doktori Programja és Olasz Tanszéke nyerte el. 

A 30 ország 105 egyeteméről érkező 245 tudós előadót vendégül látó, mintegy 230 előadást magában foglaló rendezvény a nemzetközi tudományos és kulturális élet fontos eseménye, amely a rendező intézmény (ezúttal az ELTE és benne az italianisztikai stúdiumok) elismertségét, egyetem- és nemzetközi kapcsolatrendszerét erősítheti, az intézmény és képzései vonzerejét növelheti. Ugyancsak fontos szerepe lehet az egyetem promóciójának, sajtó- és médiaismertségének, hazai és nemzetközi hírének szinten tartásában, illetve előmozdításában.

Az AIPI XXII., augusztus 31. és szeptember 3. között Budapesten tartandó kongresszusának fővédnökei az Olasz Köztársaság Külügyminisztériuma, Prőhle Gergely, az EMMI nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Mezey Barna, az ELTE rektora. A rendezvény támogatásában az Olasz Kultúrintézet, az EMMI és a Nemzeti Kulturális Alap, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium vállalt szerepet, és támogatja, illetve részt vesz a konferencia munkájában az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata, a Doktoranduszok Országos Szövetségének Irodalomtudományi Osztálya és a Studio Italia. A sikeres lebonyolításban támogatást nyújt a Primavera és a Delonghi.

A rendezvénynek komoly nemzetközi promóciója és hírverése várható a sajtóban és a médiában, a kongresszus híre, programja megjelenik az AIPI honlapján, körleveleiben, Facebook-oldalán is, és megrendezését médiakampány, szórólapok, körlevelek, minőségi programfüzet – majd Akta kiadása követi. Támogatóink mindeme fórumokon fel fognak tűnni.

Azt reméljük, a kongresszus magas színvonalú lebonyolításával mind a bölcsészettudományok, azon belül különösen az italianisztika elismertségének növeléséhez, mind pedig a hazai tudományos élet korszerűségének demonstrálásához és frissítéséhez hozzá tudunk járulni.

Dr. Szkárosi Endre
egyetemi tanár
az italianisztikai doktori program vezetője

 

Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat   |  Beszámolók
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.