magyar   italiano

Fiatal kutatók és Olaszország - Szeged, 2008. május 5-6.

Bevezető

„A Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának olasz program szerint tanuló PhD hallgatói először szerveztek országos, sőt azon túl is terjedő olasz-magyar doktoranduszi konferenciát. […] A felhívásra sokan jelentkeztek az italianisztikai kutatásokat folytató egyetemi tanszékekről vagy akadémiai intézetekből: a nagy humán területekből (történelem, irodalomtörténet, nyelvészet, művészettörténet) választott témákkal. A kezdeményezéshez kapcsolódott a római „La Sapienza” egyetem irodalomtörténeti PhD-iskolája és hungarológiai központja is, a legtöbben Marina Beer professzorasszony és Sárközy Péter professzor tanítványai közül.

A 2008. május 5-6-án megrendezett konferencián a szó elejétől végéig a doktoranduszoké volt, akik esetenként nagyon érett művekkel szerepeltek. A konferencia-helyzetből adódóan a jelenlevő oktatók nem mint a hagyományos értelemben vett tanárok, hanem mint társak, kollégák, barátok szóltak hozzá az olasz nyelven elhangzott előadásokhoz. […] Imponálóan gazdag anyag, okos és friss szemléletű elemzések és hibátlan szakmaiság jellemzi az [előadásokat] és szerzőiket. Ami feltétlenül bíztató jel a hazai italianisztika jövőjét tekintve.

A mostani doktoranduszok közül többen mindazokkal az adottságokkal rendelkeznek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy jelentős tudományos pályát fussanak be, s megoldják az emberiség története legnagyobb (és számukra legkedvesebb) kultúrája ismeretének és megismerésének idő és hely szerint reánk váró feladatait. S azokat az újakat is, amelyekről mi, tanárok, ma még nem is tudhatunk.” (Pál József, Bevezető, in Fiatal kutatók és Olaszország – Tanulmányok, szerk. Pál József – Mátyás Dénes – Róth Márton, SZEK Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó, Szeged, 2008, 5.)

 

A szegedi Olasz Kulturális Központban tartott konferencián elhangzott előadásokból valamint további doktorandusz tanulmányokból a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Budapesti Olasz Kultúrintézet támogatásának köszönhetően két konferenciakötetet is sikerült megjelentetni:

 

Fiatal kutatók és Olaszország – Tanulmányok, szerk. Pál József – Mátyás Dénes – Róth Márton, SZEK Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó, Szeged, 2008.


(Megrendelhető a SZEK Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadónál: http://www.kiado.jgypk.u-szeged.hu/)

 

Fiatal kutatók és Olaszország tanulmánykötet tartalom 1. (pdf)

Fiatal kutatók és Olaszország tanulmánykötet tartalom 2. (pdf)

Fiatal kutatók és Olaszország tanulmánykötet tartalom 3. (pdf)


Fiatal kutatók és Olaszország tanulmánykötet tartalom 4. (pdf)


Nuova Corvina. Rivista di Italianistica, N. 21 – Giovani ricercatori e l’Italia, a cura di Salvatore Ettorre, Dénes Mátyás, Márton Róth, Olasz Kulturintézet, Budapest, 2009.

Nuova Corvina tartalom (pdf)

Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat   |  Beszámolók
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.