magyar   italiano

Beszámoló a rendhagyó ITADOKT klubról

Rendhagyó ITADOKT Klub

Műhelyszeminárium

Obszervancia és ferences irodalom a középkor utolsó századaiban

2012. december 16-án az ELTE Olasz Nyelv és Irodalom Tanszékén Falvay Dávid, a tanszék oktatója szervezésében és az ő moderálásával zajlott le az a műhelyszeminárium, amely a késő középkori ferences tevékenység és irodalom témakörének az alapos körüljárását és tanulmányozását tűzte ki céljául. A szeminárium két nagyobb egységből állt, amelyből az elsőben Klaniczay Gábor (CEU), Galamb György (SZTE) és Fabrizio Conti, római medievalista kerekasztal-beszélgetését hallgathattuk meg.

Klaniczay Gábor a ferences és domonkosrendi obszervánsok tevékenységét mutatta be kellő alapossággal és precizitással, majd szót ejtett Sienai Szent Katalin stigmáiról, valamint arról, hogy ezek miként jelennek meg a korabeli irodalomban és ikonográfiában.

Galamb György az obszervánsokról és az eretnekekről beszélt nekünk előadásában, melyben túllépte a korabeli Itália határait, és kitekintett Európa számos más területére, amely kitekintés során legalaposabban talán a boszniai eretnekmozgalmak (például a bogumilok) tevékenységét vázolta föl.

Végezetül Fabrizio Conti előadását hallgathattuk meg a boszorkány ábrázolásáról a ferences obszerváns irodalomban, annak megítéléséről és a róluk alkotott kép és ítélet esetleges változásairól az idő előrehaladtával. Az előadás témája szempontjából a vizsgált periódus Sienai Szent Bernardintól Samuele Cassiniig terjedt.

A szeminárium második nagy egysége négy doktorandusz, Dombi Anikó (ELTE), Ertl Péter (ELTE), Konrád Eszter (CEU) és Ludmann Ágnes (ELTE) – Falvay Dávid segítségével jelenleg is folyó - saját kutatásainak a bemutatása volt. A kutatás tárgya a bizonytalan szerzőjű (sokáig Szent Bonaventurának, ma már inkább Ioannes de Caulibusnak tulajdonított) Meditationes Vitae Christi. A mű, amely lényegében a Biblia egy parafrázisa, annyira népszerű volt a késő középkor során, hogy az egyes könyvtárak közel kétszáz kéziratot, ősnyomtatványt és nyomtatványt tartanak számon belőle. A projekt a Meditationes Vitae Christi vulgáris nyelvű változatait veti össze az eredeti latin nyelven írott művel.

A hallgatóságtól érkező kérdések megválaszolása után a rendezvény egy bankettel zárult.


Berényi Márk

Hírek

Magyar Dantisztikai Társaság 2017. november

A Magyar Dantisztikai Társaság 2017. november 24-én, pénteken 16 órától tartja következő ülését az ELTE Olasz Tanszékén. Előadó: Kelemen János, az előadás címe: Le s föl. A Komédia kozmológiai és narratológiai struktúrájáról.

Holly Flora előadása okt.25.

A MERCURIALES sorozat részeként Holly Flora tart előadást Uncovering Female Agency in Illustrated Manuscripts of the Meditationes Vitae Christi címmel. Időpont és helyszín: Október 25., szerda, 16.00 ELTE, Budapest, Múzeum krt. 4/A, #329

Magyar Dantisztikai Társaság 2017. október

A Magyar Dantisztikai Társaság 2017 október 27-én, pénteken, új időpontban (16.00 órától), a szokott helyen (ELTE Olasz Tanszék, Kardos Tibor terem) tartja következő ülését. Előadó: Hoffmann Béla, az előadás címe: Pokol I-II.: vitatott passzusok. Javaslatok a két ének ...

Meghívó kötetbemutatóra: Raffaello Baldini: Carta canta/Kutyabőr

Raffaello Baldini: Carta canta/Kutyabőr című kétnyelvű kötet bemutatója október 12-én, csütörtökön 18 órakor az Olasz Kultúrintézetben.

Beszámoló a leuveni Pirandello-konferenciáról

Kerber Balázs beszámolója az „Iconografie pirandelliane ‒ Immagini e cultura visiva nell’opera di Luigi Pirandello” konferenciáról (2017. június 8-9., KU Leuven).

Corso di Aggiornamento in Didattica dell'Italiano

Invito al Corso di Aggiornamento in Didattica dell'Italiano che si terrà all'Università di Szeged il 29-30 settembre 2017.

Magyar Dantisztikai Társaság június 2.

A Magyar Dantisztikai Társaság 2017. június 2-án, pénteken 15.30-kor tartja következő ülését. Előadó: Kelemen János, az előadás címe: Dante multikulturális forrásai és beszámoló a ravennai konferenciáról.

A kultúra lehetőségei - konferencia 2017. május 3-4.

A kultúra lehetőségei ‒ tudományterületek találkozása, változása és fejlődése Olaszországban és Magyarországon: konferencia a Budapesti Olasz Kultúrintézetben 2017. május 3-4-én.

ITADOKT Klub április 28.

ITADOKT Klub 2017. április 28-án az ELTE Olasz Tanszékén, előadók: Scheau Bernadett és Rosa Maria Marafioti.

Charlotte Delbo és az emlékezet többirányúsága

"A látás igazsága, az igazság látása. Charlotte Delbo és az emlékezet többirányúsága" címmel tart előadást Marczisovszky Anna az ELTE Olasz Tanszékén 2017. április 26-án 13.45-kor.
Főoldal   |  Rólunk   |  Hírek   |  Konferencia   |  Klub   |  Írások, tanulmányok   |  Galéria   |  Kapcsolat
ELTE Olasz Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/c. | Telefon., fax: +36 1 411 6563. | E-mail: info@itadokt.hu
Logo by Kovács Borbála Designed by Avalanche and coded by Netcube
Copyright © ITADOKT 2010. Minden jog fenntartva.